Amerika Birlesik Devletleri

AMERİKA BİRLESİK DEVLETLERİ

Ülke Hakkında

Amerika Birleşik Devletleri 12 Ekim 1942’de Kristof Kolomb’un keşfetmesi ile ortaya çıkmıştır. İlk olarak 1607’de İngilizler göç ederek Virgina’ya yerleştiler. Amerika’nın yeni keşfedilmiş olması insanlara çekici bir etki yapmıştı. İnsanlara iş imkanı, yeni bir yaşam alanı yani bir istihdam kaynağı olduğu için sürekli göç almaya başlamıştır. En çok göçü 1800-1914 yılları arasında alan Amerika Birleşik Devletleri insan yapısı olarak çok farklı milletlerden oluşmuş bir devlettir.

Amerika Birleşik Devletleri Dünya üzerinde fiziksel konum olarak Atlas Okyanusunun batısından büyük okyanusa kadar uzanan bir ülkedir ve 4.500 km genişliğindedir. Kuzey sınırı Kanada ile biter güney sınırı ise Meksika Körfezi ile son bulur. Büyüklüğünü anlatmak gerekirse saatte 96 km hızla giden bir tren Amerika Birleşik Devletleri’nin bir ucundan diğer bir ucuna ortalama 48 saatten daha fazla bir zamanda ulaşabilir. Yüz ölçümü içine Alaska ve Hawaii’yi de alan Amerika Birleşik Devletleri 9 milyon kilometreden daha fazla bir yüz ölçümüne sahiptir.

Büyüklüğünü düşündüğümüzde Amerika Birleşik Devletleri ovaları, dağları, verimli arazileri, yer altı zenginlikleri, ormanları, çölleri olan ve coğrafi açıdan zengin bir ülkedir.

Dünya’nın en büyük kıtalarından birisi üzerinde olan Amerika birleşik Devletleri toplam nüfusu 308 milyon civarındadır. Çin ve Hindistan’dan sonra en kalabalık 3. Ülkedir.Eyalet sistemine göre yönetilmektedir. Toplamda 50 eyaletten oluşmaktadır. En ünlü eyaletleri Chicago, New York, Las Vegas, Los Angelas, Washington, San Francisco, California’yı sayabiliriz.

Her Şeyiyle Amerika

Amerika Birleşik Devletleri gerek teknoloji gerek sanatı gerekse yaptığı çalışmalar, araştırmalarla insanlara, ülkelere yön veren bir devlettir. Siyasi ve sosyal bir çok alanda egemen olan bu ülke görülmesi gereken şehirlere sahiptir. Amerika’ya gittiğinizde görmeniz gereken birçok eyalet vardır. Her şehir kendisine has özelliklerle bir diğer şehirden ayrılmaktadır. Gezmeniz gereken şehirlere örnek verecek olursak;

San Diego; Amerika’nın en güzel şehri olarak anılır.
Los Angeles; Melekler şehri anlamına gelir. Sinema ve endüstri merkezidir. 
San Francisco; Dik yokuşları, tramvayları ve sisli serin havası ile bilinir.
New York City; Yapısı itibari ile 180 farklı dil ile en çok farklı dilin konuşulduğu yerdir.
Las Vegas; Çölün ortasında ışıl ışıl parlayan bir kumarhane şehridir. Dünya üzerindeki eğlence merkezlerinin önemi en fazla olanlarındandır.
Miami; Ülkenin önemli iş merkezlerinden bir tanesidir. Tatil için çok güzel bir yerdir.

Daha bir çok ünlü şehri olan Amerika Birleşik Devletleri’ne gitmeden önce sizlerde araştırma yaparak daha ayrıntılı bilgiye sahip olabilirsiniz.

Vize işlemleri için ilk öncelikle pasaportunuzu yenilemeniz sizin yararınıza olacaktır. Eskimiş ya da fazla yıpranmış Amerika pasaportları çok fazla hoş karşılanmamaktadır. Zaten 6 aydan daha az bir süresi varsa pasaportunuzun yenilenmesi istenecektir. Bilgi almak için şahsen bir başvuru yapmak istiyorsanız A.B.D büyükelçiliğine ya da konsolosluğa başvurmanız gerekmektedir. Pasaportunuzu yenilerken izlemeniz gereken adımları internet üzerinden rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Daha ayrıntılı bilgi almak için Adana, İstanbul, Ankara, İzmir konsolosluklarından randevu alarak görüşme yapabilirsiniz.


Önemli Uyarılar

  • Yolcunun şahsen parmak izi istenmektedir.
  • Normal (Bordo) pasaportlara vize uygulanmaktadır.
  • Hususi (Yeşil) pasaportlara vize uygulanmaktadır.
  • Hizmet (Gri) pasaportlara vize uygulanmaktadır.
  • Diplomatik (Siyah) pasaportlara vize uygulanmaktadır.

Ortak Belgeler

  • Pasaport (Geçerlilik süresi en az 6 ay olmalıdır.)
  • Vize Başvuru Formu DS-160 - (https://ceac.state.gov/GenNIV/Default.aspx) adresinden dolduralabilir
  • Antetli kağıda konsolosluğa hitaben dilekçe.( Gidiş amacını belirten, şirket yetkilisi tarafından ıslak kaşeli ve imzalı vize talep dilekçesi.)
  • 2 adet biometrik fotoğraf. ( Arka fon beyaz ve yeni çekilmiş olmalıdır.)
  • Şirket imza sürküleri fotokopisi.
  • Orjinal faaliyet belgesi.(Son 3 ay tarihli)
  • Banka hesap cüzdanları.(Hesap hareketleri ve bakiyesi bulunan, güncel tarihli.)
  • Seyahat sağlık sigortası.
  • Vergi levhası fotokopisi. (Son dönem)
  • Ticaret sicil gazetesi fotokopisi.
  • Var ise tapu fotokopileri.
  • Var ise araç ruhsat fotokopileri.
  • Uçak ve Otel rezervasyonu.
  • Evlilik cüzdan fotokopisi.(Evli olan yolcular için)

Gerekli Diğer Evraklar


Şirket Ortakları - Tüccar ve Sanayiciler
  • Pasaport (Geçerlilik süresi en az 6 ay olmalıdır.)
  • Vize Başvuru Formu DS-160 - (https://ceac.state.gov/GenNIV/Default.aspx) adresinden dolduralabilir
  • Antetli kağıda konsolosluğa hitaben dilekçe.( Gidiş amacını belirten, şirket yetkilisi tarafından ıslak kaşeli ve imzalı vize talep dilekçesi.)
  • 2 adet biometrik fotoğraf. ( Arka fon beyaz ve yeni çekilmiş olmalıdır.)
  • Şirket imza sürküleri fotokopisi.
  • Orjinal faaliyet belgesi.(Son 3 ay tarihli)
  • Banka hesap cüzdanları.(Hesap hareketleri ve bakiyesi bulunan, güncel tarihli.)
  • Seyahat sağlık sigortası.
  • Vergi levhası fotokopisi. (Son dönem)
  • Ticaret sicil gazetesi fotokopisi.
  • Var ise tapu fotokopileri.
  • Var ise araç ruhsat fotokopileri.
  • Uçak ve Otel rezervasyonu.
  • Evlilik cüzdan fotokopisi.(Evli olan yolcular için)
SGK'ya Bağlı Çalışanlar (Maaşlı)
  • Pasaport (Geçerlilik süresi en az 6 ay olmalıdır.)
  • Vize Başvuru Formu DS-160 - (https://ceac.state.gov/GenNIV/Default.aspx) adresinden dolduralabilir
  • Antetli kağıda konsolosluğa hitaben dilekçe.( Gidiş amacını belirten, şirket yetkilisi tarafından ıslak kaşeli ve imzalı vize talep dilekçesi.)
  • 2 adet biometrik fotoğraf. ( Arka fon beyaz ve yeni çekilmiş olmalıdır.)
  • SSK İşe giriş bildirgesi
  • Son 3 aylık maaş bordrosu (Kaşeli-İmzalı)
  • SGK 4a Hizmet Dökümü
  • Şirket imza sürküleri fotokopisi.
  • Orjinal faaliyet belgesi.(Son 3 ay tarihli)
  • Banka hesap cüzdanları.(Hesap hareketleri ve bakiyesi bulunan, güncel tarihli.)
  • Seyahat sağlık sigortası.
  • Vergi levhası fotokopisi. (Son dönem)
  • Ticaret sicil gazetesi fotokopisi.
  • Var ise tapu fotokopileri.
  • Var ise araç ruhsat fotokopileri.
  • Uçak ve Otel rezervasyonu.
  • Evlilik cüzdan fotokopisi.(Evli olan yolcular için)
Esnaf ve Sanatkarlar ile Serbest Meslek Sahipleri
  • Pasaport (Geçerlilik süresi en az 6 ay olmalıdır.)
  • Vize Başvuru Formu DS-160 - (https://ceac.state.gov/GenNIV/Default.aspx) adresinden dolduralabilir
  • Antetli kağıda konsolosluğa hitaben dilekçe.( Gidiş amacını belirten, şirket yetkilisi tarafından ıslak kaşeli ve imzalı vize talep dilekçesi.)
  • 2 adet biometrik fotoğraf. ( Arka fon beyaz ve yeni çekilmiş olmalıdır.)
  • Şirket imza sürküleri fotokopisi.
  • Orjinal faaliyet belgesi.(Son 3 ay tarihli)
  • Banka hesap cüzdanları.(Hesap hareketleri ve bakiyesi bulunan, güncel tarihli.)
  • Seyahat sağlık sigortası.
  • Vergi levhası fotokopisi. (Son dönem)
  • Ticaret sicil gazetesi fotokopisi.
  • Var ise tapu fotokopileri.
  • Var ise araç ruhsat fotokopileri.
  • Uçak ve Otel rezervasyonu.
  • Evlilik cüzdan fotokopisi.(Evli olan yolcular için)
Avukatlar - Doktorlar - Eczacılar - Diş Hekimleri - Mühendisler
  • Pasaport (Geçerlilik süresi en az 6 ay olmalıdır.)
  • Vize Başvuru Formu DS-160 - (https://ceac.state.gov/GenNIV/Default.aspx) adresinden dolduralabilir
  • Antetli kağıda konsolosluğa hitaben dilekçe.( Gidiş amacını belirten, şirket yetkilisi tarafından ıslak kaşeli ve imzalı vize talep dilekçesi.)
  • 2 adet biometrik fotoğraf. ( Arka fon beyaz ve yeni çekilmiş olmalıdır.)
  • İmza beyannamesi fotokopisi.
  • Orjinal faaliyet belgesi.(Son 3 ay tarihli)
  • Banka hesap cüzdanları.(Hesap hareketleri ve bakiyesi bulunan, güncel tarihli.)
  • Seyahat sağlık sigortası.
  • Vergi levhası fotokopisi. (Son dönem)
  • Ticaret sicil gazetesi fotokopisi.
  • Var ise tapu fotokopileri.
  • Var ise araç ruhsat fotokopileri.
  • Uçak ve Otel rezervasyonu.
  • Evlilik cüzdan fotokopisi.(Evli olan yolcular için)
Devlet Dairesinde Çalişanlari
  • Pasaport (Geçerlilik süresi en az 6 ay olmalıdır.)
  • Vize Başvuru Formu DS-160 - (https://ceac.state.gov/GenNIV/Default.aspx) adresinden dolduralabilir
  • Antetli kağıda konsolosluğa hitaben dilekçe.( Gidiş amacını belirten, şirket yetkilisi tarafından ıslak kaşeli ve imzalı vize talep dilekçesi.)
  • 2 adet biometrik fotoğraf. ( Arka fon beyaz ve yeni çekilmiş olmalıdır.)
  • İmza beyannamesi fotokopisi.
  • Bağlı bulunduğu makamdan onaylı, çalıştığına dair görev ve izin yazısı
  • Banka hesap cüzdanları.(Hesap hareketleri ve bakiyesi bulunan, güncel tarihli.)
  • Resmi kurum görev kimlik kartının önlü ve arkalı fotokopisi.
  • Seyahat sağlık sigortası.
  • Maaş bordrosu (Son 3ay)
  • Var ise tapu fotokopileri.
  • Var ise araç ruhsat fotokopileri.
  • Uçak ve Otel rezervasyonu.
  • Evlilik cüzdan fotokopisi.(Evli olan yolcular için)
Emekliler
  • Pasaport (Geçerlilik süresi en az 6 ay olmalıdır.)
  • Vize Başvuru Formu DS-160 - (https://ceac.state.gov/GenNIV/Default.aspx) adresinden dolduralabilir
  • Gidiş amacını belirten, Federal Amerika Başkonsolosluğuna hitaben yazılmış dilekçe.
  • 2 adet biometrik fotoğraf. ( Arka fon beyaz ve yeni çekilmiş olmalıdır.)
  • Aldığı maaşı net gösteren banka hesap cüzdanı ve banka emeklilik maaşı kartı fotokopisi.
  • Banka hesap cüzdanları.(Hesap hareketleri ve bakiyesi bulunan, güncel tarihli.)
  • Seyahat sağlık sigortası.
  • Var ise tapu fotokopileri.
  • Var ise araç ruhsat fotokopileri.
  • Uçak ve Otel rezervasyonu.
  • Evlilik cüzdan fotokopisi.(Evli olan yolcular için)
Ev Hanımları
  • Pasaport (Geçerlilik süresi en az 6 ay olmalıdır.)
  • Vize Başvuru Formu DS-160 - (https://ceac.state.gov/GenNIV/Default.aspx) adresinden dolduralabilir
  • Gidiş amacını belirten, Federal Amerika Başkonsolosluğuna hitaben yazılmış dilekçe.
  • Federal Amerika Başkonsolosluğuna hitaben yazılmış, tüm masrafların eşi tarafından karşılanacağını ve gidiş amacını belirten dilekçe.
  • 2 adet biometrik fotoğraf. ( Arka fon beyaz ve yeni çekilmiş olmalıdır.)
  • Eşine ait iş evrakları.
  • Banka hesap cüzdanları.(Hesap hareketleri ve bakiyesi bulunan, güncel tarihli.)
  • Seyahat sağlık sigortası.
  • Var ise tapu fotokopileri.
  • Var ise araç ruhsat fotokopileri.
  • Uçak ve Otel rezervasyonu.
  • Evlilik cüzdan fotokopisi.(Evli olan yolcular için)
Öğrenciler
  • Pasaport (Geçerlilik süresi en az 6 ay olmalıdır.)
  • Vize Başvuru Formu ( Yolcular tarafından imzalanması gerekmektedir.)
  • Federal Amerika Başkonsolosluğuna hitaben yazılmış, tüm masrafların kendileri tarafından karşılanacağını belirten ebeveynler tarafından imzalanmış dilekçe.
  • 2 adet biometrik fotoğraf. ( Arka fon beyaz ve yeni çekilmiş olmalıdır.)
  • Yeni tarihli orjinal öğrenci belgesi.
  • Banka hesap cüzdanları.(Hesap hareketleri ve bakiyesi bulunan, güncel tarihli.)
  • Seyahat sağlık sigortası.
  • Ebeveynlerin iş evrakları.
  • Var ise tapu fotokopileri.
  • Var ise araç ruhsat fotokopileri.
  • Uçak ve Otel rezervasyonu.
  • Evlilik cüzdan fotokopisi.(Evli olan yolcular için)
  • Muvafakatname (18 yaşından küçük olan çocuklar için noter onaylı orjinal muvafakatname istenmektedir.)

Konsolosluk Adresleri

Amerika Birlesik Devletleri Büyükelçiligi
Atatürk Bulvarı No: 110, Kavaklidere, Ankara
T : 455 55 55, 467 00 19
W : webmaster_ankara@state.gov
E : turkey.usembassy.gov
Çalışma Saatleri :
Pazartesi-Cuma: 08:30 - 17:30
Amerika Birlesik Devletleri Baskonsoloslugu
İstinye Mah., Kaplıcalar Mevkii, No:2, Istinye, Istanbul
T : (212) 335 90 00 (Santral)
F : (212) 335 90 19 (Santral), (0212) 335 93 55 (Protokol)
W : istanbul-webmaster@state.gov
E : istanbul.usconsulate.gov
Çalışma Saatleri :
Pazartesi-Cuma 08.00-16.30
Görev Bölgesi :
Balıkesir, Bilecik, Bolu, Bursa, Çanakkale, Düzce, Edirne, İstanbul, Kırklareli, Kocaeli, Sakarya, Tekirdağ, Yalova.

Gerekli Belgeler

Aşağıdaki listeyi dikkatlice okuyup başvurunuzun sorunsuz bir şekilde yürütülebilmesi için belgeleri eksiksiz olarak başvuru sırasında yanınızda bulundurunuz.

Başvuru Formu
Ek Formlar
Fotoğraf Ölçü Bilgileri