Yunanistan

YUNANİSTAN

Ülke Hakkında

Yunanistan köken olarak dünya tarihinin en eski uygarlıklarındandır. Tarihleri oldukça eski olan bu millet bulunduğu bölge bakımından avantajları olsun, iklimi açısından insanlara sunduğu avantaj olsun jeopolitik konumu hep üst düzey olmuştur.

Yunanistan Cumhuriyet devleti Balkan Yarımadasının güneyinde, kuzey tarafından Arnavutluk, Bulgaristan ve Makedonya, Doğudan Türkiye, güneydoğusunda Ege Denizi, güneyinden Akdeniz ve batısından ise Adriyatik Denizi ile çevrili bir ülkedir. Ülkenin sınırlarının büyük bir bölümü denizlerle çevrilidir. Yunanistan’ın başkenti Atina’dır. Ülke nüfusu 10 milyon civarındadır. Resmi dili Yunanca olup, dini inançları ise Hristiyanlıktır. Para birimi olarak Euro kullanılmaktadır.

Siyasi olarak yönetim şekli ise başkanlık sistemine dayalı olan bir parlamenter cumhuriyettir. Hükümet başkanı ve devlet başkanı birbirlerinden ayrıdır. Kanun yapma yetkisi sadece dört yılda bir seçimle gelen meclise aittir. Yargı gücü hakkı bağımsız mahkemelerine aittir. Yunanistan ülkesi idari açıdan ise toplamda 10 bölge ve 51 ilden oluşur.

Yunanistan Çok Farklı

Yunanistan konumu itibari ile tipik bir Akdeniz ülkesidir. En eski çağlardan itibaren bir çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Coğrafyası kadar tarihi de eskidir. Özellikle başkenti Atina’da yer alan ünlü Stadyum, Acropol, Hadriyanus kapısı, Zeus Tapınağı gibi yerlere girdiğinizde sizi tarihte keyifli bir yolculuğa çıkarabilir. Yunanistan3 ana temel bölümden oluşmaktadır Peloponnesos, adalar ve Anakara olmak üzere. Yunanistan’a gidenlerin gezmesi, görmesi gereken yerlerin başında gelen yerleri şu şekilde sıralayabiliriz.

Akropolis; Atina’da yer alan bu yer dik eğimli girişin tepesinde yer almaktadır. Kendisi gibi çevresinde de gezilmesi, görülmesi gereken tarihi mekanlar bulunmaktadır.

Sintagma Meydanı; Bulunduğu yer olarak pek çok banka, iş büroları ve havayolu şirketleri gibi çalışma merkezlerinin bulunduğu büyük ve merkezi bir meydandır. Atmosfer olarak harika bir havası vardır. Gittiğinizde isterseniz meydanda yer alan kafeleri tercih edip oturabilirsiniz.

Kolonaki; Atina içerisinde yer alan en lük bölgedir. Şık mağaza ve butikler göze çarpar bu bölgede. Buraya gittiğinizde gezilmesi gereken iki müze vardır. Kyklad Sanatları Goylandris Müzesi ve Benaki Müzesi’dir bunlar. Bu müzeler görülmesi gereken eserler içermektedir. Tarih sevenler için eşsiz bir deneyim olacaktır.

Pire; Atinanın güneydoğusunda yer alan bir liman kentidir. Bronz koleksiyonun yer aldığı Arkeoloji müzesi gezilmesi gereken bir yerdir.

Bu saydıklarımız gezilecek yerlere küçük örneklerdir. Gideceğiniz zaman kendi isteklerinize uygun yerleri daha ayrıntılı bir araştırma ile sahip olabilirsiniz.

Yunanistan vize almak için başvuru yapabileceğiniz yerler konsolosluklar veya bu alanda özel yetkilendirilmiş danışmanlık şirketlerdir. Vize alırken dikkat etmeniz gereken önemli ayrıntı pasaportunuz yenilenmiş olmasıdır. Yıpranmış pasaportla gittiğiniz takdirde sınırdan çevrilme ihtimaliniz bulunmaktadır.

Başvuru yaparken pasaportunuzun süresi başvuru tarihinden itibaren en az 1 yıl olmalıdır. Başvuru zamanında evraklarınızın eksiksiz olmasına özen göstermelisiniz. Vize belgelerinizde oluşacak herhangi bir sahte belge yasal suç teşkil eder.

Daha ayrıntılı bilgi için internet üzerinde Yunanistan konsolosluk ana sayfasından bilgi sahibi olabilirsiniz. 


Önemli Uyarılar

  • Daha önce schengen vizesi olmayan yolcuların şahsen gelmeleri gerekmektedir.
  • Yunanistan Başkonsolosluğu pasaportunda, KKTC giriş çıkış damgası bulunan yolcuların vize başvurularını kesinlikle kabul etmemektedir.
  • Normal (Bordo) pasaportlara vize istenmektedir.
  • Hususi (Yeşil) pasaportlara vize uygulanmamaktadır.
  • Hizmet (Gri) pasaportlara vize uygulanmamaktadır.
  • Diplomatik (Siyah) pasaportlara vize uygulanmamaktadır.

Gerekli Diğer Evraklar


Şirket Ortakları - Tüccar ve Sanayiciler
  • Pasaport (Geçerlilik süresi en az 6 ay olmalıdır.)
  • Vize Başvuru Formu (37.soru ve 2 adet vekaletname imzalanmış olmalıdır.)
  • Antetli kağıda konsolosluğa hitaben dilekçe.( Gidiş amacını belirten, şirket yetkilisi tarafından ıslak kaşeli ve imzalı vize talep dilekçesi.)
  • 2 adet biometrik fotoğraf. ( Arka fon beyaz ve yeni çekilmiş olmalıdır.)
  • Şirket imza sürküleri fotokopisi.
  • Orjinal faaliyet belgesi.(Son 3 ay tarihli)
  • Banka hesap cüzdanları.(Hesap hareketleri ve bakiyesi bulunan, güncel tarihli.)
  • Vergi levhası fotokopisi. (Son dönem)
  • Ticaret sicil gazetesi fotokopisi.
  • Var ise tapu fotokopileri.
  • Var ise araç ruhsat fotokopileri.
  • Seyahat sağlık sigortası.
  • Var ise otel ve uçak rezervasyonu.
  • Kimlik fotokopisi.
SGK'ya Bağlı Çalışanlar (Maaşlı)
  • Pasaport (Geçerlilik süresi en az 6 ay olmalıdır.)
  • Vize Başvuru Formu (37.soru imzalanmış olmalıdır.)
  • Antetli kağıda konsolosluğa hitaben dilekçe.( Gidiş amacını ve tarihini belirten, şirket yetkilisi tarafından ıslak kaşeli ve imzalı vize talep dilekçesi.)
  • 2 adet biometrik fotoğraf. ( Arka fon beyaz ve yeni çekilmiş olmalıdır.)
  • SSK İşe giriş bildirgesi
  • Son 3 aylık maaş bordrosu (Kaşeli-İmzalı)
  • SGK 4a Hizmet Dökümü
  • Şirket imza sürküleri fotokopisi.
  • Orjinal faaliyet belgesi.(Son 3 ay tarihli)
  • Banka hesap cüzdanları.(Hesap hareketleri ve bakiyesi bulunan, güncel tarihli.)
  • Seyahat sağlık sigortası.
  • Vergi levhası fotokopisi. (Son dönem)
  • Ticaret sicil gazetesi fotokopisi.
  • Var ise tapu fotokopileri.
  • Var ise araç ruhsat fotokopileri.
  • Uçak ve Otel rezervasyonu.
  • Kimlik Fotokopisi
  • Evlilik cüzdan fotokopisi.(Evli olan yolcular için)
Esnaf ve Sanatkarlar ile Serbest Meslek Sahipleri
  • Pasaport (Geçerlilik süresi en az 6 ay olmalıdır.)
  • Vize Başvuru Formu (37.soru ve 2 adet vekaletname imzalanmış olmalıdır.)
  • Antetli kağıda konsolosluğa hitaben dilekçe.( Gidiş amacını belirten, şirket yetkilisi tarafından ıslak kaşeli ve imzalı vize talep dilekçesi.)
  • 2 adet biometrik fotoğraf. ( Arka fon beyaz ve yeni çekilmiş olmalıdır.)
  • İmza beyannamesi fotokopisi.
  • Orjinal faaliyet belgesi.(Son 3 ay tarihli)
  • Banka hesap cüzdanları.(Hesap hareketleri ve bakiyesi bulunan, güncel tarihli.)
  • Vergi levhası fotokopisi. (Son dönem)
  • Ticaret sicil gazetesi fotokopisi.
  • Var ise tapu fotokopileri.
  • Var ise araç ruhsat fotokopileri.
  • Seyahat sağlık sigortası.
  • Var ise otel ve uçak rezervasyonu.
  • Kimlik fotokopisi.
Avukatlar - Doktorlar - Eczacılar - Diş Hekimleri - Mühendisler
  • Pasaport (Geçerlilik süresi en az 6 ay olmalıdır.)
  • Vize Başvuru Formu (37.soru ve 2 adet vekaletname imzalanmış olmalıdır.)
  • Antetli kağıda konsolosluğa hitaben dilekçe.( Gidiş amacını belirten, şirket yetkilisi tarafından ıslak kaşeli ve imzalı vize talep dilekçesi.)
  • 2 adet biometrik fotoğraf. ( Arka fon beyaz ve yeni çekilmiş olmalıdır.)
  • İmza beyannamesi fotokopisi.
  • Orjinal faaliyet belgesi.(Son 3 ay tarihli)
  • Banka hesap cüzdanları.(Hesap hareketleri ve bakiyesi bulunan, güncel tarihli.)
  • Vergi levhası fotokopisi. (Son dönem)
  • Ticaret sicil gazetesi fotokopisi.
  • Var ise tapu fotokopileri.
  • Var ise araç ruhsat fotokopileri.
  • Seyahat sağlık sigortası.
  • Var ise otel ve uçak rezervasyonu.
  • Kimlik fotokopisi.
Devlet Dairesinde Çalişanlari
  • Pasaport (Geçerlilik süresi en az 6 ay olmalıdır.)
  • Vize Başvuru Formu (37.soru ve 2 adet vekaletname imzalanmış olmalıdır.)
  • Gidiş amacını belirten, Federal Yunanistan Başkonsolosluğuna hitaben yazılmış dilekçe.
  • 2 adet biometrik fotoğraf. ( Arka fon beyaz ve yeni çekilmiş olmalıdır.)
  • Bağlı bulunduğu makamdan onaylı, çalıştığına dair görev ve izin yazısı
  • Banka hesap cüzdanları.(Hesap hareketleri ve bakiyesi bulunan, güncel tarihli.)
  • Resmi kurum görev kimlik kartının önlü ve arkalı fotokopisi.
  • Maaş bordrosu (Son 3ay)
  • Var ise tapu fotokopileri.
  • Var ise araç ruhsat fotokopileri.
  • Seyahat sağlık sigortası.
  • Var ise otel ve uçak rezervasyonu.
  • Kimlik fotokopisi.
Emekliler
  • Pasaport (Geçerlilik süresi en az 6 ay olmalıdır.)
  • Vize Başvuru Formu (37.soru ve 2 adet vekaletname imzalanmış olmalıdır.)
  • Gidiş amacını belirten, Federal Yunanistan Başkonsolosluğuna hitaben yazılmış dilekçe.
  • 2 adet biometrik fotoğraf. ( Arka fon beyaz ve yeni çekilmiş olmalıdır.)
  • Emeklilik cüzdanı.
  • Aldığı maaşı net gösteren banka hesap cüzdanı ve banka emeklilik maaşı kartı fotokopisi.
  • Banka hesap cüzdanları.(Hesap hareketleri ve bakiyesi bulunan, güncel tarihli.)
  • Var ise tapu fotokopileri.
  • Var ise araç ruhsat fotokopileri.
  • Seyahat sağlık sigortası.
  • Var ise otel ve uçak rezervasyonu.
  • Kimlik fotokopisi.
Ev Hanımları
  • Pasaport (Geçerlilik süresi en az 6 ay olmalıdır.)
  • Vize Başvuru Formu (37.soru ve 2 adet vekaletname imzalanmış olmalıdır.)
  • Federal Yunanistan Başkonsolosluğuna hitaben yazılmış, tüm masrafların eşi tarafından karşılanacağını ve gidiş amacını belirten dilekçe.
  • 2 adet biometrik fotoğraf. ( Arka fon beyaz ve yeni çekilmiş olmalıdır.)
  • Eşine ait iş evrakları.
  • Banka hesap cüzdanları.(Hesap hareketleri ve bakiyesi bulunan, güncel tarihli.)
  • Var ise tapu fotokopileri.
  • Var ise araç ruhsat fotokopileri.
  • Seyahat sağlık sigortası.
  • Var ise otel ve uçak rezervasyonu.
  • Kimlik fotokopisi.
  • Evlilik cüzdan fotokopisi.(Evli olan yolcular için)
Öğrenciler
  • Pasaport (Geçerlilik süresi en az 6 ay olmalıdır.)
  • Vize Başvuru Formu (37.soru ve 2 adet vekaletname imzalanmış olmalıdır.)
  • Federal Yunanistan Başkonsolosluğuna hitaben yazılmış, tüm masrafların kendileri tarafından karşılanacağını belirten ebeveynler tarafından imzalanmış dilekçe.
  • 2 adet biometrik fotoğraf. ( Arka fon beyaz ve yeni çekilmiş olmalıdır.)
  • Yeni tarihli orjinal öğrenci belgesi.
  • Banka hesap cüzdanları.(Hesap hareketleri ve bakiyesi bulunan, güncel tarihli.)
  • Ebeveynlerin iş evrakları.
  • Var ise tapu fotokopileri.
  • Var ise araç ruhsat fotokopileri.
  • Seyahat sağlık sigortası.
  • Var ise otel ve uçak rezervasyonu.
  • Kimlik fotokopisi.
  • Muvafakatname (18 yaşından küçük olan çocuklar için noter onaylı orjinal muvafakatname istenmektedir.)

Konsolosluk Adresleri

Yunanistan Başkonsolosluğu
Turnacıbacı Sok. No: 32 80072 , Beyoğlu , İSTANBUL
T : (212) 393 82 90-94
F : (212) 252 13 65
W : grconsist@comnet.com.gr