Polonya

POLONYA

Ülke Hakkında

Polonya, Doğu Avrupa’nın en geniş ve en kalabalık ülkesi olup, 2004 yılında Avrupa Birliğine kabul edilmiştir. Doğusunda Rusya, güneyinde Çek Cumhuriyeti, batısında Almanya ve kuzeyinde Baltık Denizi yer alır. Polonya’nın yüzölçümü yaklaşık 312.667 km2 dir ve Baltık kıyıları yaklaşık olarak 525 km uzunluğundadır. Polonya’nın başkenti Varşova, diğer önemli şehirleri Kodz, Krakow ve Gdansk’tır. Polonya yaklaşık olarak 40 milyon nüfusa sahip bir ülkedir ve nüfusun % 98’ini Polonyalılar oluşturur.

Polonya, bir ova görünümündedir. Polonya topraklarının beşte birinden fazlası ormanlık arazidir. Güney sınırlarını teşkil eden Karpat Dağları haricinde ülke toprakları deniz seviyesinden yaklaşık 300 metre kadar yüksektedir. Polonya’da yaz ayları sıcak, kış ayları soğuk ve uzun sürer. Yaz mevsimi için Haziran ayı sıcaklık ortalaması 18°C ila 20°C arasındayken, kış mevsimi için Ocak ortalaması ise -5°C ila -2°C arasındadır.

Polonya’da eğitim ve öğretim imkânları oldukça geniş olup halkın okuma yazma oranı % 98’dir.Polonya Avrupa’nın en dindar ülkesidir. Katolik olduğunu söyleyenler %90, düzenli olarak Kiliseye gittiğini beyan edenler %80 civarındadır. Polonya; mimari yapısı, tarihi dokusu, kültürel mekânları, doğal tabiat parkları ile Avrupa’nın en güzel şehirlerindendir Ülkede madencilik ve maden sanayi çok gelişmiştir. Başlıca madencilik alanları kömür, çinko, kurşun ve bakırdır. Polonya, Almanya ve İngiltere’den sonra Avrupa’nın en büyük kömür üretici ülkesidir. Ayrıca sülfür üreten ülkeler arasında önde gelmektedir. Manganez, kalay, tuz, linyit, petrol, demir ve doğal gaz diğer önemli yeraltı kaynaklarıdır. Türkiye ve Polonya arasında tarihin eski dönemlerinden itibaren devam eden önemli ilişkiler olmuştur. Osmanlı zamanında Lehistan olarak anılan Polonya ile günümüzde de önemli ticari ve siyasi ilişkiler devam etmektedir.


Önemli Uyarılar

  • Normal (Bordo) pasaportlara vize istenmektedir.
  • Hususi (Yeşil) pasaportlara vize uygulanmamaktadır.
  • Hizmet (Gri) pasaportlara vize uygulanmamaktadır.
  • Diplomatik (Siyah) pasaportlara vize uygulanmamaktadır.

Gerekli Diğer Evraklar


Şirket Ortakları - Tüccar ve Sanayiciler
  • Pasaport (Geçerlilik süresi en az 6 ay olmalıdır.)
  • Vize Başvuru Formu (37.soru imzalanmış olmalıdır.)
  • Antetli kağıda konsolosluğa hitaben dilekçe.( Gidiş amacını belirten, şirket yetkilisi tarafından ıslak kaşeli ve imzalı vize talep dilekçesi.)
  • 2 adet biometrik fotoğraf. ( Arka fon beyaz ve yeni çekilmiş olmalıdır.)
  • Şirket imza sürküleri fotokopisi.
  • Orjinal faaliyet belgesi.(Son 3 ay tarihli)
  • Banka hesap cüzdanları.(Hesap hareketleri ve bakiyesi bulunan, güncel tarihli.)
  • Vergi levhası fotokopisi. (Son dönem)
  • Ticaret sicil gazetesi fotokopisi.
  • Var ise tapu fotokopileri.
  • Var ise araç ruhsat fotokopileri.
  • Seyahat sağlık sigortası.
  • Uçak ve otel rezervasyonu.
  • Kimlik fotokopisi.
SGK'ya Bağlı Çalışanlar (Maaşlı)
  • Pasaport (Geçerlilik süresi en az 6 ay olmalıdır.)
  • Vize Başvuru Formu (37.soru imzalanmış olmalıdır.)
  • Antetli kağıda konsolosluğa hitaben dilekçe.( Gidiş amacını ve tarihini belirten, şirket yetkilisi tarafından ıslak kaşeli ve imzalı vize talep dilekçesi.)
  • 2 adet biometrik fotoğraf. ( Arka fon beyaz ve yeni çekilmiş olmalıdır.)
  • SSK İşe giriş bildirgesi
  • Son 3 aylık maaş bordrosu (Kaşeli-İmzalı)
  • SGK 4a Hizmet Dökümü
  • Şirket imza sürküleri fotokopisi.
  • Orjinal faaliyet belgesi.(Son 3 ay tarihli)
  • Banka hesap cüzdanları.(Hesap hareketleri ve bakiyesi bulunan, güncel tarihli.)
  • Seyahat sağlık sigortası.
  • Vergi levhası fotokopisi. (Son dönem)
  • Ticaret sicil gazetesi fotokopisi.
  • Var ise tapu fotokopileri.
  • Var ise araç ruhsat fotokopileri.
  • Uçak ve Otel rezervasyonu.
  • Kimlik Fotokopisi
  • Evlilik cüzdan fotokopisi.(Evli olan yolcular için)
Esnaf ve Sanatkarlar ile Serbest Meslek Sahipleri
  • Pasaport (Geçerlilik süresi en az 6 ay olmalıdır.)
  • Vize Başvuru Formu (37.soru imzalanmış olmalıdır.)
  • Antetli kağıda konsolosluğa hitaben dilekçe.( Gidiş amacını belirten, şirket yetkilisi tarafından ıslak kaşeli ve imzalı vize talep dilekçesi.)
  • 2 adet biometrik fotoğraf. ( Arka fon beyaz ve yeni çekilmiş olmalıdır.)
  • Orjinal faaliyet belgesi.(Son 3 ay tarihli)
  • Banka hesap cüzdanları.(Hesap hareketleri ve bakiyesi bulunan, güncel tarihli.)
  • Vergi levhası fotokopisi. (Son dönem)
  • Ticaret sicil gazetesi fotokopisi.
  • Var ise tapu fotokopileri.
  • Var ise araç ruhsat fotokopileri.
  • Seyahat sağlık sigortası.
  • Uçak ve otel rezervasyonu.
  • Kimlik fotokopisi.
Avukatlar - Doktorlar - Eczacılar - Diş Hekimleri - Mühendisler
  • Pasaport (Geçerlilik süresi en az 6 ay olmalıdır.)
  • Vize Başvuru Formu (37.soru imzalanmış olmalıdır.)
  • Antetli kağıda konsolosluğa hitaben dilekçe.( Gidiş amacını belirten, şirket yetkilisi tarafından ıslak kaşeli ve imzalı vize talep dilekçesi.)
  • 2 adet biometrik fotoğraf. ( Arka fon beyaz ve yeni çekilmiş olmalıdır.)
  • İmza beyannamesi fotokopisi.
  • Orjinal faaliyet belgesi.(Son 3 ay tarihli)
  • Banka hesap cüzdanları.(Hesap hareketleri ve bakiyesi bulunan, güncel tarihli.)
  • Vergi levhası fotokopisi. (Son dönem)
  • Ticaret sicil gazetesi fotokopisi.
  • Var ise tapu fotokopileri.
  • Var ise araç ruhsat fotokopileri.
  • Seyahat sağlık sigortası.
  • Uçak ve otel rezervasyonu.
  • Kimlik fotokopisi.
Devlet Dairesinde Çalişanlari
  • Pasaport (Geçerlilik süresi en az 6 ay olmalıdır.)
  • Vize Başvuru Formu (37.soru imzalanmış olmalıdır.)
  • Gidiş amacını belirten, Federal Polonya Başkonsolosluğuna hitaben yazılmış dilekçe.
  • 2 adet biometrik fotoğraf. ( Arka fon beyaz ve yeni çekilmiş olmalıdır.)
  • İmza beyannamesi fotokopisi.
  • Bağlı bulunduğu makamdan onaylı, çalıştığına dair görev ve izin yazısı
  • Banka hesap cüzdanları.(Hesap hareketleri ve bakiyesi bulunan, güncel tarihli.)
  • Resmi kurum görev kimlik kartının önlü ve arkalı fotokopisi.
  • Maaş bordrosu (Son 3ay)
  • Var ise tapu fotokopileri.
  • Var ise araç ruhsat fotokopileri.
  • Seyahat sağlık sigortası.
  • Uçak ve otel rezervasyonu.
  • Kimlik fotokopisi.
Emekliler
  • Pasaport (Geçerlilik süresi en az 6 ay olmalıdır.)
  • Vize Başvuru Formu (37.soru imzalanmış olmalıdır.)
  • Gidiş amacını belirten, Federal Polonya Başkonsolosluğuna hitaben yazılmış dilekçe.
  • 2 adet biometrik fotoğraf. ( Arka fon beyaz ve yeni çekilmiş olmalıdır.)
  • Emeklilik cüzdanı.
  • Aldığı maaşı net gösteren banka hesap cüzdanı ve banka emeklilik maaşı kartı fotokopisi.
  • Banka hesap cüzdanları.(Hesap hareketleri ve bakiyesi bulunan, güncel tarihli.)
  • Var ise tapu fotokopileri.
  • Var ise araç ruhsat fotokopileri.
  • Seyahat sağlık sigortası.
  • Uçak ve otel rezervasyonu.
  • Kimlik fotokopisi.
Ev Hanımları
  • Pasaport (Geçerlilik süresi en az 6 ay olmalıdır.)
  • Vize Başvuru Formu (37.soru imzalanmış olmalıdır.)
  • Federal Polonya Başkonsolosluğuna hitaben yazılmış, tüm masrafların eşi tarafından karşılanacağını ve gidiş amacını belirten dilekçe.
  • 2 adet biometrik fotoğraf. ( Arka fon beyaz ve yeni çekilmiş olmalıdır.)
  • Eşine ait iş evrakları.
  • Banka hesap cüzdanları.(Hesap hareketleri ve bakiyesi bulunan, güncel tarihli.)
  • Var ise tapu fotokopileri.
  • Var ise araç ruhsat fotokopileri.
  • Seyahat sağlık sigortası.
  • Uçak ve otel rezervasyonu.
  • Kimlik fotokopisi.
  • Evlilik cüzdan fotokopisi.(Evli olan yolcular için)
Öğrenciler
  • Pasaport (Geçerlilik süresi en az 6 ay olmalıdır.)
  • Vize Başvuru Formu (37.soru ve 2 adet vekaletname imzalanmış olmalıdır.)
  • Federal Polonya Başkonsolosluğuna hitaben yazılmış, tüm masrafların kendileri tarafından karşılanacağını belirten ebeveynler tarafından imzalanmış dilekçe.
  • 2 adet biometrik fotoğraf. ( Arka fon beyaz ve yeni çekilmiş olmalıdır.)
  • Yeni tarihli orjinal öğrenci belgesi.
  • Banka hesap cüzdanları.(Hesap hareketleri ve bakiyesi bulunan, güncel tarihli.)
  • Ebeveynlerin iş evrakları.
  • Var ise tapu fotokopileri.
  • Var ise araç ruhsat fotokopileri.
  • Seyahat sağlık sigortası.
  • Uçak ve otel rezervasyonu.
  • Kimlik fotokopisi.
  • Evlilik cüzdan fotokopisi.(Evli olan yolcular için)
  • Muvafakatname (18 yaşından küçük olan çocuklar için noter onaylı orjinal muvafakatname istenmektedir.)

Konsolosluk Adresleri

Polonya Başkonsolosluğu
Giz 2000 Plaza Ayazağa Köyü Yolu No:7 K: 5, Maslak , İSTANBUL
T : (212) 290 66 30
F : (212) 290 66 32
W : konsulat@polonyakons.org.tr
E : stambulkg.polemb.net