Letonya

LETONYA

Ülke Hakkında

Kuzey Avrupa'da yer alan bir ülkedir. Ilıman iklim hâkim olduğu için turistler tarafından her dönem ziyaret edilir. Eski şehri gezerek ülke turuna başlarsınız. Şehrin meydanında St. Peter Kilisesi, , Porselen Müzesi ve Güneş Müzesi, St. John Kilisesi, Blackhead Müzesi bulunur. Kara Kedi Evi turistlerin her zaman ilgisini çeker. Riga Katedrali, Özgürlük Anıtını ve Laima Saatini büyük beğeni kazanan yerleridir. Bahar ayında meydanlar festivaller ile şenleniyor. Üç Kardeşler Mimari alanı, Aziz Peter Kilisesi, Dome Katedrali ilginç yerleri arasındadır. Alberta Caddesi alışverişin mekânıdır. Breman mızıkacıları heykeli sizlere farklı tarihi esintileri sunar. Keten elbiseleri burada bol miktarda alabilirsiniz. Orta Çağ atmosferini sizlere yaşatacak olan Letonya’ya Letonya vizesi alarak gidebilirsiniz.

Letonya vizesi için gerekli evraklar zamanında hazırlanmalı ve teslimi edilmelidir. Letonya, 21 Aralık 2007 tarihinde vize ve sınır kontrol işlemlerini Schengen Anlaşması ile yürürlüğe koydu. Hususi, hizmet ve diplomatik pasaport sahipleri 90 günü aşmamak kaydıyla vize almadan Schengen ziyareti ederler. Eğer çalışmak için gidiliyorsa, çalışma izni almak gerekir. Letonya turistik vize için konsolosluğa şahsen başvuru yapılması gereklidir. Posta yolu ile başvurular kabul edilmez. Letonya ticari vize işlemlerinde özellikle şirket tarafından davetiyeniz olması gerekir. Vize başvuruları 9 iş günü içinde sonuçlandırılır, bazı özel durumlarda 30 güne uzar.

Letonya aile ziyareti vizesi için gerekli evraklar kısmında kalacağınız aileden davetiyenin yanınızda bulundurulması gereklidir. Letonya vize ücreti sizlerin ödeyeceği tutarı belirtir. Sizler Konsolosluğa bilgilerinizi tam olarak randevu saatinizde vermelisiniz. Randevu saatinizi asla geciktirmeyin. Bilgileriniz eksiksiz ve tam olmalıdır. Danışman firmaları sizlere işlem hızlılığı sağlar. Bilgilerinizi takip eder ve eksiksiz şekilde konsolosluğa vermenizi sağlar. Konsolosluk işlemlerinizin sonuçlanıp sonuçlanmadığını internetten online yolu ile takip edebilirsiniz. Sınırda otel rezervasyonu bilgileriniz ve uçak bileti bilginiz isteneceği için evraklarınız yanınızda bulunmalıdır. Davetiye kâğıtlarınız iki nüsha olmalıdır. Belgeleriniz orijinal ya da noter onaylı olması işlemlerinizi hızlandırır. Ekspresvize firması olarak sizler adına tüm işlemlerinizi kısa sürede takibini sağlarız. Zamandan kazanırsınız. Vize işlemlerinde evraklarınızı daha önceden hazırlamış olmanız gereklidir.


Önemli Uyarılar

  • Normal (Bordo) pasaportlara vize istenmektedir
  • Hususi (Yeşil) pasaportlara 90 güne kadar vize uygulanmamaktadır.
  • Hizmet (Gri) pasaportlara 90 güne kadar vize uygulanmamaktadır.
  • Diplomatik (Siyah) pasaportlara 90 güne kadar vize uygulanmamaktadır.

Gerekli Diğer Evraklar


Şirket Ortakları - Tüccar ve Sanayiciler
  • Pasaport (Geçerlilik süresi en az 6 ay olmalıdır.)
  • Vize Başvuru Formu (37.soru ve 2 adet vekaletname imzalanmış olmalıdır.)
  • Antetli kağıda konsolosluğa hitaben dilekçe.( Gidiş amacını belirten, şirket yetkilisi tarafından ıslak kaşeli ve imzalı ingilizce olarak yazılmış vize talep dilekçesi.)
  • 2 adet biometrik fotoğraf. ( Arka fon beyaz ve yeni çekilmiş olmalıdır.)
  • Şirket imza sürküleri fotokopisi.
  • Orjinal faaliyet belgesi.(Son 3 ay tarihli)
  • Banka hesap cüzdanları.(Hesap hareketleri ve bakiyesi bulunan, güncel tarihli.)
  • Vergi levhası fotokopisi. (Son dönem)
  • Ticaret sicil gazetesi fotokopisi.
  • Var ise tapu fotokopileri.
  • Var ise araç ruhsat fotokopileri.
  • Uçak ve otel rezervasyonu.
  • Kimlik fotokopisi.
SGK'ya Bağlı Çalışanlar (Maaşlı)
  • Pasaport (Geçerlilik süresi en az 6 ay olmalıdır.)
  • Vize Başvuru Formu (37.soru ve 2 adet vekaletname imzalanmış olmalıdır.)
  • Antetli kağıda konsolosluğa hitaben dilekçe.( Gidiş amacını ve tarihini belirten, şirket yetkilisi tarafından ıslak kaşeli ve imzalı vize talep dilekçesi.)
  • 2 adet biometrik fotoğraf. ( Arka fon beyaz ve yeni çekilmiş olmalıdır.)
  • SSK İşe giriş bildirgesi
  • Son 3 aylık maaş bordrosu (Kaşeli-İmzalı)
  • SGK 4a Hizmet Dökümü
  • Şirket imza sürküleri fotokopisi.
  • Orjinal faaliyet belgesi.(Son 3 ay tarihli)
  • Banka hesap cüzdanları.(Hesap hareketleri ve bakiyesi bulunan, güncel tarihli.)
  • Seyahat sağlık sigortası.
  • Vergi levhası fotokopisi. (Son dönem)
  • Ticaret sicil gazetesi fotokopisi.
  • Var ise tapu fotokopileri.
  • Var ise araç ruhsat fotokopileri.
  • Uçak ve Otel rezervasyonu.
  • Kimlik Fotokopisi
  • Evlilik cüzdan fotokopisi.(Evli olan yolcular için)
Esnaf ve Sanatkarlar ile Serbest Meslek Sahipleri
  • Pasaport (Geçerlilik süresi en az 6 ay olmalıdır.)
  • Vize Başvuru Formu (37.soru ve 2 adet vekaletname imzalanmış olmalıdır.)
  • Antetli kağıda konsolosluğa hitaben dilekçe.( Gidiş amacını belirten, şirket yetkilisi tarafından ıslak kaşeli ve imzalı ingilizce olarak yazılmış vize talep dilekçesi.)
  • 2 adet biometrik fotoğraf. ( Arka fon beyaz ve yeni çekilmiş olmalıdır.)
  • Orjinal faaliyet belgesi.(Son 3 ay tarihli)
  • Banka hesap cüzdanları.(Hesap hareketleri ve bakiyesi bulunan, güncel tarihli.)
  • Vergi levhası fotokopisi. (Son dönem)
  • Ticaret sicil gazetesi fotokopisi.
  • Var ise tapu fotokopileri.
  • Var ise araç ruhsat fotokopileri.
  • Uçak ve otel rezervasyonu.
  • Kimlik fotokopisi.
Avukatlar - Doktorlar - Eczacılar - Diş Hekimleri - Mühendisler
  • Pasaport (Geçerlilik süresi en az 6 ay olmalıdır.)
  • Vize Başvuru Formu (37.soru ve 2 adet vekaletname imzalanmış olmalıdır.)
  • Antetli kağıda konsolosluğa hitaben dilekçe.( Gidiş amacını belirten, şirket yetkilisi tarafından ıslak kaşeli ve imzalı ingilizce olarak yazılmış vize talep dilekçesi.)
  • 2 adet biometrik fotoğraf. ( Arka fon beyaz ve yeni çekilmiş olmalıdır.)
  • İmza beyannamesi fotokopisi.
  • Orjinal faaliyet belgesi.(Son 3 ay tarihli)
  • Banka hesap cüzdanları.(Hesap hareketleri ve bakiyesi bulunan, güncel tarihli.)
  • Vergi levhası fotokopisi. (Son dönem)
  • Ticaret sicil gazetesi fotokopisi.
  • Var ise tapu fotokopileri.
  • Var ise araç ruhsat fotokopileri.
  • Uçak ve otel rezervasyonu.
  • Kimlik fotokopisi.
Devlet Dairesinde Çalişanlari
  • Pasaport (Geçerlilik süresi en az 6 ay olmalıdır.)
  • Vize Başvuru Formu (37.soru ve 2 adet vekaletname imzalanmış olmalıdır.)
  • Gidiş amacını belirten, Federal Letonya Başkonsolosluğuna hitaben yazılmış dilekçe.
  • 2 adet biometrik fotoğraf. ( Arka fon beyaz ve yeni çekilmiş olmalıdır.)
  • İmza beyannamesi fotokopisi.
  • Bağlı bulunduğu makamdan onaylı, çalıştığına dair görev ve izin yazısı
  • Banka hesap cüzdanları.(Hesap hareketleri ve bakiyesi bulunan, güncel tarihli.)
  • Resmi kurum görev kimlik kartının önlü ve arkalı fotokopisi.
  • Maaş bordrosu (Son 3ay)
  • Var ise tapu fotokopileri.
  • Var ise araç ruhsat fotokopileri.
  • Uçak ve otel rezervasyonu.
  • Kimlik fotokopisi.
Emekliler
  • Pasaport (Geçerlilik süresi en az 6 ay olmalıdır.)
  • Vize Başvuru Formu (37.soru ve 2 adet vekaletname imzalanmış olmalıdır.)
  • Gidiş amacını belirten, Federal Letonya Başkonsolosluğuna hitaben yazılmış dilekçe.
  • 2 adet biometrik fotoğraf. ( Arka fon beyaz ve yeni çekilmiş olmalıdır.)
  • Emeklilik cüzdanı.
  • Aldığı maaşı net gösteren banka hesap cüzdanı ve banka emeklilik maaşı kartı fotokopisi.
  • Banka hesap cüzdanları.(Hesap hareketleri ve bakiyesi bulunan, güncel tarihli.)
  • Var ise tapu fotokopileri.
  • Var ise araç ruhsat fotokopileri.
  • Uçak ve otel rezervasyonu.
  • Kimlik fotokopisi.
Ev Hanımları
  • Pasaport (Geçerlilik süresi en az 6 ay olmalıdır.)
  • Vize Başvuru Formu (37.soru ve 2 adet vekaletname imzalanmış olmalıdır.)
  • Federal Letonya Başkonsolosluğuna hitaben yazılmış, tüm masrafların eşi tarafından karşılanacağını ve gidiş amacını belirten dilekçe.
  • 2 adet biometrik fotoğraf. ( Arka fon beyaz ve yeni çekilmiş olmalıdır.)
  • Eşine ait iş evrakları.
  • Banka hesap cüzdanları.(Hesap hareketleri ve bakiyesi bulunan, güncel tarihli.)
  • Var ise tapu fotokopileri.
  • Var ise araç ruhsat fotokopileri.
  • Uçak ve otel rezervasyonu.
  • Kimlik fotokopisi.
  • Evlilik cüzdan fotokopisi.(Evli olan yolcular için)
Öğrenciler
  • Pasaport (Geçerlilik süresi en az 6 ay olmalıdır.)
  • Vize Başvuru Formu (37.soru ve 2 adet vekaletname imzalanmış olmalıdır.)
  • Federal Letonya Başkonsolosluğuna hitaben yazılmış, tüm masrafların kendileri tarafından karşılanacağını belirten ebeveynler tarafından imzalanmış dilekçe.
  • 2 adet biometrik fotoğraf. ( Arka fon beyaz ve yeni çekilmiş olmalıdır.)
  • Yeni tarihli orjinal öğrenci belgesi.
  • Banka hesap cüzdanları.(Hesap hareketleri ve bakiyesi bulunan, güncel tarihli.)
  • Ebeveynlerin iş evrakları.
  • Var ise tapu fotokopileri.
  • Var ise araç ruhsat fotokopileri.
  • Uçak ve otel rezervasyonu.
  • Kimlik fotokopisi.
  • Muvafakatname (18 yaşından küçük olan çocuklar için noter onaylı orjinal muvafakatname istenmektedir.)

Konsolosluk Adresleri

Letonya Başkonsolosluğu
Eski Bağdat Cad. Çamlık Çıkmazı No. 1,, Küçükyalı , İSTANBUL
T : (0216) 519 75 00
F : (0216) 519 75 02
E : letonyakonsoloslugu.com