İtalya

İTALYA

Ülke Hakkında

Tarihi, mimarisi ve sanata olan düşkünlüğü ile çok konuşulan ülke İtalya’nın başkenti Roma’dır. Güney Avrupa’da yer alan ülke tarihte pek çok uygarlığa ev sahipliği yaptığından zengin bir kültüre sahiptir. Demokrasi ile yönetilen İtalya Sicilya ve Sardunya adalarının üzerine kurulmuştur. Bu nedenle tarihi güzellikleri kadar doğal güzellikleri ile de adından söz ettirir.

Şayet siz de bu güzel ülkeyi ziyaret etmek istiyorsanız öncelikle vize işlemlerini gerçekleştirmeniz gerekiyor. Zira İtalya vize ile giriş yapılan ülkeler arasında yer almaktadır. İtalya vizesi işlemlerinizi gerçekleştirmek için İtalya Konsolosluğu’na vize başvurusunda bulunabilir yahut anlaşmalı olan şirketler ile irtibata geçebilirsiniz. Şirketler farklı şehirlerde bulunan ofisleri aracılığı ile size yardımcı olacaktır.

İtalya Vize Evraklarında Hassastır!

Ancak vize başvurusu yapmadan önce sizden istenecek olan belgeleri hazırlamanız zamandan yana tasarruf sağlamanızı mümkün kılabilir. İtalya vizesi için hangi evrakların gerektiğini yine aynı adreslerden öğrenebiliyorsunuz. Bilmeniz gereken önemli hususlardan biri de İtalya’nın belgeler ve vize işlemleri konusunda en hassas Avrupa ülkelerinden biri olduğudur. Liste halinde sizden istenen belgeleri eksiksiz bir şekilde tamamlamış olsanız dahi sizden ek belgeler talep edebilir, bazı hususları ispatlamanızı ya da belgelendirmenizi isteyebilirler.

Vize almak için İtalyanca biliyor olmanız gerekmiyor. Başvurunuzu Türkçe olarak da gerçekleştirebilirsiniz. Ancak mülakat esnasında az da olsa İtalyanca bildiğinizi göstermeniz, mülakatınızın daha kısa sürede tamamlanmasına yardımcı olabilir. İtalya vizesinin kaç günde alınabileceği de en çok merak edilen konulardan biridir. Herhangi bir aksaklık olmaması halinde işlemleriniz maksimum 5 gün sürecektir. Ortalama 1-2 gün içerisinde vizenizi alabilirsiniz.

Evraklarınızı hazırladıktan sonra ilgili birime teslim ederken sizden başvuru ve bilgi ücreti adı altına düşük bir meblağda ödeme yapmanız istenecek. Bu ücretin vize ücreti ile karıştırılmaması gerekmektedir. Vize ücreti daha sonra sizden talep edilecektir. Konsolosluklardan randevu aldığınızda mutlaka gününde ve saatinde orada bulunmaya özen göstermelisiniz. Aynı zamanda vize başvurunuzu, sizden ek belge istenmesi ihtimalini de göz önünde bulundurarak seyahatinizden bir hayli erken bir tarihte yapmanız doğru olacaktır.

Randevunuzu hafta içi herhangi bir gün sabah saat 08:30 ila 12:30 arasında yahut öğleden sonra saat 13:30 ila 16:30 arasında alabilirsiniz.  Şayet daha önce herhangi bir Avrupa ülkesinden Shengen vizesi aldıysanız İtalya vizesi almanız çok daha kolay olacaktır. Hatta vize işlemleri esnasında sizden mülakat talebinde bulunmayabilirler. Ancak Shengen vizesi sahibi değilseniz mutlaka görevlilerin bir mülakat talepleri olacaktır.

Vize işlemleri esnasında İtalya Konsolosluğu’na otel rezervasyonunuzun imzalı ve kaşeli bir dokümanını da teslim etmeniz gerekmektedir. Vize için gereken belgeler bölümünde bu belge tarafınıza bildirilmeyebilir. Ancak siz yine de evraklarınızı hazırlarken mutlaka otel rezervasyonunuzun bir örneğini de dosyanıza ekleyin. Bu belgeyi konaklayacağınız otelin size faxlamasını da talep edebilirsiniz. 


Önemli Uyarılar

  • Normal (Bordo) pasaportlara vize istenmektedir.
  • Hususi (Yeşil) pasaportlara vize uygulanmamaktadır.
  • Hizmet (Gri) pasaportlara vize uygulanmamaktadır.
  • Diplomatik (Siyah) pasaportlara vize uygulanmamaktadır.

Gerekli Diğer Evraklar


Şirket Ortakları - Tüccar ve Sanayiciler
  • Pasaport (Geçerlilik süresi en az 6 ay olmalıdır.)
  • Vize Başvuru Formu (37.soru ve 2 adet vekaletname imzalanmış olmalıdır.)
  • Antetli kağıda konsolosluğa hitaben dilekçe.( Gidiş amacını belirten, şirket yetkilisi tarafından ıslak kaşeli ve imzalı vize talep dilekçesi.)
  • 2 adet biometrik fotoğraf. ( Arka fon beyaz ve yeni çekilmiş olmalıdır.)
  • Şirket imza sürküleri fotokopisi.
  • Orjinal faaliyet belgesi.(Son 3 ay tarihli)
  • Banka hesap cüzdanları.(Banka tarafından kaşeli, imzalı ve imza sürküleri ile birlikte gönderilmelidir.)
  • Vergi levhası fotokopisi. (Son dönem)
  • Ticaret sicil gazetesi fotokopisi.
  • Var ise tapu fotokopileri.
  • Var ise araç ruhsat fotokopileri.
  • Seyahat sağlık sigortası.
  • Uçak ve otel rezervasyonu.
  • Kimlik fotokopisi.
SGK'ya Bağlı Çalışanlar (Maaşlı)
  • Pasaport (Geçerlilik süresi en az 6 ay olmalıdır.)
  • Vize Başvuru Formu (37.soru imzalanmış olmalıdır.)
  • Antetli kağıda konsolosluğa hitaben dilekçe.( Gidiş amacını ve tarihini belirten, şirket yetkilisi tarafından ıslak kaşeli ve imzalı vize talep dilekçesi.)
  • 2 adet biometrik fotoğraf. ( Arka fon beyaz ve yeni çekilmiş olmalıdır.)
  • SSK İşe giriş bildirgesi
  • Son 3 aylık maaş bordrosu (Kaşeli-İmzalı)
  • SGK 4a Hizmet Dökümü
  • Şirket imza sürküleri fotokopisi.
  • Orjinal faaliyet belgesi.(Son 3 ay tarihli)
  • Banka hesap cüzdanları.(Hesap hareketleri ve bakiyesi bulunan, güncel tarihli.)
  • Seyahat sağlık sigortası.
  • Vergi levhası fotokopisi. (Son dönem)
  • Ticaret sicil gazetesi fotokopisi.
  • Var ise tapu fotokopileri.
  • Var ise araç ruhsat fotokopileri.
  • Uçak ve Otel rezervasyonu.
  • Kimlik Fotokopisi
  • Evlilik cüzdan fotokopisi.(Evli olan yolcular için)
Esnaf ve Sanatkarlar ile Serbest Meslek Sahipleri
  • Pasaport (Geçerlilik süresi en az 6 ay olmalıdır.)
  • Vize Başvuru Formu (37.soru imzalanmış olmalıdır.)
  • Antetli kağıda konsolosluğa hitaben dilekçe.( Gidiş amacını belirten, şirket yetkilisi tarafından ıslak kaşeli ve imzalı vize talep dilekçesi.)
  • 2 adet biometrik fotoğraf. ( Arka fon beyaz ve yeni çekilmiş olmalıdır.)
  • İmza beyannamesi fotokopisi.
  • Orjinal faaliyet belgesi.(Son 3 ay tarihli)
  • Banka hesap cüzdanları.(Banka tarafından kaşeli, imzalı ve imza sürküleri ile birlikte gönderilmelidir.)
  • Vergi levhası fotokopisi. (Son dönem)
  • Ticaret sicil gazetesi fotokopisi.
  • Var ise tapu fotokopileri.
  • Var ise araç ruhsat fotokopileri.
  • Seyahat sağlık sigortası.
  • Uçak ve otel rezervasyonu.
  • Kimlik fotokopisi.
Avukatlar - Doktorlar - Eczacılar - Diş Hekimleri - Mühendisler
  • Pasaport (Geçerlilik süresi en az 6 ay olmalıdır.)
  • Vize Başvuru Formu (37.soru imzalanmış olmalıdır.)
  • Antetli kağıda konsolosluğa hitaben dilekçe.( Gidiş amacını belirten, şirket yetkilisi tarafından ıslak kaşeli ve imzalı vize talep dilekçesi.)
  • 2 adet biometrik fotoğraf. ( Arka fon beyaz ve yeni çekilmiş olmalıdır.)
  • İmza beyannamesi fotokopisi.
  • Orjinal faaliyet belgesi.(Son 3 ay tarihli)
  • Banka hesap cüzdanları.(Banka tarafından kaşeli, imzalı ve imza sürküleri ile birlikte gönderilmelidir.)
  • Vergi levhası fotokopisi. (Son dönem)
  • Ticaret sicil gazetesi fotokopisi.
  • Var ise tapu fotokopileri.
  • Var ise araç ruhsat fotokopileri.
  • Seyahat sağlık sigortası.
  • Uçak ve otel rezervasyonu.
  • Kimlik fotokopisi.
Devlet Dairesinde Çalişanlari
  • Pasaport (Geçerlilik süresi en az 6 ay olmalıdır.)
  • Vize Başvuru Formu (37.soru imzalanmış olmalıdır.)
  • Gidiş amacını belirten, Federal İtalya Başkonsolosluğuna hitaben yazılmış dilekçe.
  • 2 adet biometrik fotoğraf. ( Arka fon beyaz ve yeni çekilmiş olmalıdır.)
  • Bağlı bulunduğu makamdan onaylı, çalıştığına dair görev ve izin yazısı
  • Banka hesap cüzdanları.(Banka tarafından kaşeli, imzalı ve imza sürküleri ile birlikte gönderilmelidir.)
  • Resmi kurum görev kimlik kartının önlü ve arkalı fotokopisi.
  • Maaş bordrosu (Son 3ay)
  • Var ise tapu fotokopileri.
  • Var ise araç ruhsat fotokopileri.
  • Seyahat sağlık sigortası.
  • Uçak ve otel rezervasyonu.
  • Kimlik fotokopisi.
Emekliler
  • Pasaport (Geçerlilik süresi en az 6 ay olmalıdır.)
  • Vize Başvuru Formu (37.soru imzalanmış olmalıdır.)
  • Gidiş amacını belirten, Federal İtalya Başkonsolosluğuna hitaben yazılmış dilekçe.
  • 2 adet biometrik fotoğraf. ( Arka fon beyaz ve yeni çekilmiş olmalıdır.)
  • Emeklilik cüzdanı.
  • Aldığı maaşı net gösteren banka hesap cüzdanı ve banka emeklilik maaşı kartı fotokopisi.
  • Banka hesap cüzdanları.(Banka tarafından kaşeli, imzalı ve imza sürküleri ile birlikte gönderilmelidir.)
  • Var ise tapu fotokopileri.
  • Var ise araç ruhsat fotokopileri.
  • Seyahat sağlık sigortası.
  • Uçak ve otel rezervasyonu.
  • Kimlik fotokopisi.
Ev Hanımları
  • Pasaport (Geçerlilik süresi en az 6 ay olmalıdır.)
  • Vize Başvuru Formu (37.soru imzalanmış olmalıdır.)
  • Federal İtalya Başkonsolosluğuna hitaben yazılmış, tüm masrafların eşi tarafından karşılanacağını ve gidiş amacını belirten dilekçe.
  • 2 adet biometrik fotoğraf. ( Arka fon beyaz ve yeni çekilmiş olmalıdır.)
  • Eşine ait iş evrakları.
  • Banka hesap cüzdanları.(Banka tarafından kaşeli, imzalı ve imza sürküleri ile birlikte gönderilmelidir.)
  • Var ise tapu fotokopileri.
  • Var ise araç ruhsat fotokopileri.
  • Seyahat sağlık sigortası.
  • Uçak ve otel rezervasyonu.
  • Kimlik fotokopisi.
  • Evlilik cüzdan fotokopisi.(Evli olan yolcular için)
Öğrenciler
  • Pasaport (Geçerlilik süresi en az 6 ay olmalıdır.)
  • Vize Başvuru Formu (37.soru imzalanmış olmalıdır.)
  • Federal İtalya Başkonsolosluğuna hitaben yazılmış, tüm masrafların kendileri tarafından karşılanacağını belirten ebeveynler tarafından imzalanmış dilekçe.
  • 2 adet biometrik fotoğraf. ( Arka fon beyaz ve yeni çekilmiş olmalıdır.)
  • Yeni tarihli orjinal öğrenci belgesi.
  • Banka hesap cüzdanları.(Banka tarafından kaşeli, imzalı ve imza sürküleri ile birlikte gönderilmelidir.)
  • Ebeveynlerin iş evrakları.
  • Var ise tapu fotokopileri.
  • Var ise araç ruhsat fotokopileri.
  • Seyahat sağlık sigortası.
  • Uçak ve otel rezervasyonu.
  • Kimlik fotokopisi.
  • Muvafakatname (18 yaşından küçük olan çocuklar için noter onaylı orjinal muvafakatname istenmektedir.)

Konsolosluk Adresleri

İtalya Başkonsolosluğu
Boğazkesen Cad. Tom Tom Kaptan Sok. No:5 34433 , Tophane Beyoğlu, İSTANBUL
T : (212) 243 10 24
F : (212) 252 58 79
W : consolatogenerale.istanbul@esteri.it
E : esteri.it