İsveç

İSVEÇ

Ülke Hakkında

Kuzey Avrupa'daki İskandinavya yarımadasında yer alan ülkedir. İsveç pahalı bir ülke olarak geçer. Başkenti Stockholm gezilecek yerler arasında yer alır. Oresent köprüsü ve Vizbi Adası ziyaretçilerin büyük ilgisini çeker. İsveç soğuk iklimi ile dikkat çeker. Çevreci bir ülkedir. Doğaya büyük önem verilir. Modern bir kent ve ekonomisi gelişmiştir. İsveç özellikle cep telefonları markaları ile ünlüdür. Araba modellerinden Volvo İsviçre’ye özeldir. Ren geyikleri yörede sıkça rastlanılır. Stockholm, Malmö, Göteborg Şehirleri gezilmesi gerekli yerler arasındadır. Öoland Adası ziyaret edeceğiniz yerlerdendir. Festivalleri ülkeye gelenleri büyüler. Balık menüsü ağırlıklıdır. Tarihi binaları ile meşhur caddesi eski çarşıdır. Domkyrka Katedrali meşhur bir yapıdır. İlginç ev tasarımlarını ziyaret ederken kendinize ve sevdiklerinize özel hediyeler alacağınız mağazaları bulacaksınız. İsveç vizesi alarak güzel ülkeyi yakından keşfetmelisiniz.

İsveç vizesi için gerekli evraklar tam olarak hazırlanmalıdır. Randevu sistemi ile çalışmadığı için özellikle erken saatlerde konsolosluğa gidip sıra almanız gereklidir. Normal (Bordo) pasaportlara vize istenir. Yeşil pasaport ve Hizmet ya da diplomatik pasaportlara vize uygulanmaz. İsveç turistik vize işlemlerinde özellikle pasaportunuzun en az 6 ay süreli yenilenmiş olması gereklidir. İsveç ticari vize almak için özellikle şirketlerden davetiyenizin olması gereklidir. Vize başvuruları çoğunlukla 2 ya da 3 gün içerisinde sonuçlanır. Vize başvurularınızı özellikle 1 ay önceden yapmanız önemlidir.

İsveç aile ziyareti vizesi işlemlerinde kalacağınız aileden davetiye gereklidir. Danışmanlık şirketleri sizler adına işlemlerinizi takip eder ve hızlı şekilde zamandan kazanmanızı sağlar. İsveç vize ücreti ile sizler işlemlerinizin ücretini vereceksiniz. Vize alacak olanların şahsen başvuruları önemlidir. Eksik olan belgeleriniz sizlerin vizeyi geç almanıza neden olur. Vize almak isteyenler mutlaka orijinal belgeleri danışmanlık firmalarına vermeleri gerekir. İsveç gezi işlemleriniz için özellikle konsolosluğun verdiği başvuru formunun gerçekçi bilgilerle doldurulması gereklidir. Vize işlemlerinizde eğer 3 aydan fazla sürede kalacaksanız yeniden belirtmeniz gereklidir. Sınırda görevliler sizlerden evraklarınızı tekrar görmek isterler. Yanınızda mutlaka bulundurun. Otel rezervasyonu ve sağlık bilgileriniz yanınızda bulunmalıdır. Vize işlemleri eksiksiz olduğunda işlemleriniz çok kısa sürede sağlanır.


Önemli Uyarılar

  • Verilen randevu tarihinde şahsen gelinmesi gerekmektedir.
  • Normal (Bordo) pasaportlara vize istenmektedir.
  • Hususi (Yeşil) pasaportlara vize uygulanmamaktadır.
  • Hizmet (Gri) pasaportlara vize uygulanmamaktadır.
  • Diplomatik (Siyah) pasaportlara vize uygulanmamaktadır.

Gerekli Diğer Evraklar


Şirket Ortakları - Tüccar ve Sanayiciler
  • Pasaport (Geçerlilik süresi en az 6 ay olmalıdır.)
  • Vize Başvuru Formu (37.soru ve 2 adet vekaletname imzalanmış olmalıdır.)
  • Antetli kağıda konsolosluğa hitaben dilekçe.( Gidiş amacını belirten, şirket yetkilisi tarafından ıslak kaşeli ve imzalı vize talep dilekçesi.)
  • 2 adet biometrik fotoğraf. ( Arka fon beyaz ve yeni çekilmiş olmalıdır.)
  • Şirket imza sürküleri fotokopisi.
  • Orjinal faaliyet belgesi.(Son 3 ay tarihli)
  • Banka hesap cüzdanları.(Hesap hareketleri ve bakiyesi bulunan, güncel tarihli.)
  • Vergi levhası fotokopisi. (Son dönem)
  • Ticaret sicil gazetesi fotokopisi.
  • Var ise tapu fotokopileri.
  • Orjinal tam vukuatlı nüfus kayıt örneği. (Nüfus müdürlüğünden alınabilir.)
  • Var ise araç ruhsat fotokopileri.
  • Seyahat sağlık sigortası.
  • Uçak ve otel rezervasyonu.
  • Kimlik fotokopisi.
SGK'ya Bağlı Çalışanlar (Maaşlı)
  • Pasaport (Geçerlilik süresi en az 6 ay olmalıdır.)
  • Vize Başvuru Formu (37.soru ve 2 adet vekaletname imzalanmış olmalıdır.)
  • Antetli kağıda konsolosluğa hitaben dilekçe.( Gidiş amacını ve tarihini belirten, şirket yetkilisi tarafından ıslak kaşeli ve imzalı vize talep dilekçesi.)
  • 2 adet biometrik fotoğraf. ( Arka fon beyaz ve yeni çekilmiş olmalıdır.)
  • SSK İşe giriş bildirgesi
  • Son 3 aylık maaş bordrosu (Kaşeli-İmzalı)
  • SGK 4a Hizmet Dökümü
  • Şirket imza sürküleri fotokopisi.
  • Orjinal faaliyet belgesi.(Son 3 ay tarihli)
  • Banka hesap cüzdanları.(Hesap hareketleri ve bakiyesi bulunan, güncel tarihli.)
  • Seyahat sağlık sigortası.
  • Vergi levhası fotokopisi. (Son dönem)
  • Ticaret sicil gazetesi fotokopisi.
  • Var ise tapu fotokopileri.
  • Var ise araç ruhsat fotokopileri.
  • Uçak ve Otel rezervasyonu.
  • Kimlik Fotokopisi
  • Evlilik cüzdan fotokopisi.(Evli olan yolcular için)
Esnaf ve Sanatkarlar ile Serbest Meslek Sahipleri
  • Pasaport (Geçerlilik süresi en az 6 ay olmalıdır.)
  • Vize Başvuru Formu (37.soru ve 2 adet vekaletname imzalanmış olmalıdır.)
  • Antetli kağıda konsolosluğa hitaben dilekçe.( Gidiş amacını belirten, şirket yetkilisi tarafından ıslak kaşeli ve imzalı vize talep dilekçesi.)
  • 2 adet biometrik fotoğraf. ( Arka fon beyaz ve yeni çekilmiş olmalıdır.)
  • İmza beyannamesi fotokopisi.
  • Orjinal faaliyet belgesi.(Son 3 ay tarihli)
  • Banka hesap cüzdanları.(Hesap hareketleri ve bakiyesi bulunan, güncel tarihli.)
  • Vergi levhası fotokopisi. (Son dönem)
  • Ticaret sicil gazetesi fotokopisi.
  • Var ise tapu fotokopileri.
  • Orjinal tam vukuatlı nüfus kayıt örneği. (Nüfus müdürlüğünden alınabilir.)
  • Var ise araç ruhsat fotokopileri.
  • Seyahat sağlık sigortası.
  • Uçak ve otel rezervasyonu.
  • Kimlik fotokopisi.
Avukatlar - Doktorlar - Eczacılar - Diş Hekimleri - Mühendisler
  • Pasaport (Geçerlilik süresi en az 6 ay olmalıdır.)
  • Vize Başvuru Formu (37.soru ve 2 adet vekaletname imzalanmış olmalıdır.)
  • Antetli kağıda konsolosluğa hitaben dilekçe.( Gidiş amacını belirten, şirket yetkilisi tarafından ıslak kaşeli ve imzalı vize talep dilekçesi.)
  • 2 adet biometrik fotoğraf. ( Arka fon beyaz ve yeni çekilmiş olmalıdır.)
  • İmza beyannamesi fotokopisi.
  • Orjinal faaliyet belgesi.(Son 3 ay tarihli)
  • Banka hesap cüzdanları.(Hesap hareketleri ve bakiyesi bulunan, güncel tarihli.)
  • Vergi levhası fotokopisi. (Son dönem)
  • Ticaret sicil gazetesi fotokopisi.
  • Var ise tapu fotokopileri.
  • Orjinal tam vukuatlı nüfus kayıt örneği. (Nüfus müdürlüğünden alınabilir.)
  • Var ise araç ruhsat fotokopileri.
  • Seyahat sağlık sigortası.
  • Uçak ve otel rezervasyonu.
  • Kimlik fotokopisi.
Devlet Dairesinde Çalişanlari
  • Pasaport (Geçerlilik süresi en az 6 ay olmalıdır.)
  • Vize Başvuru Formu (37.soru ve 2 adet vekaletname imzalanmış olmalıdır.)
  • Gidiş amacını belirten, Federal İsveç Başkonsolosluğuna hitaben yazılmış dilekçe.
  • 2 adet biometrik fotoğraf. ( Arka fon beyaz ve yeni çekilmiş olmalıdır.)
  • Bağlı bulunduğu makamdan onaylı, çalıştığına dair görev ve izin yazısı
  • Banka hesap cüzdanları.(Hesap hareketleri ve bakiyesi bulunan, güncel tarihli.)
  • Resmi kurum görev kimlik kartının önlü ve arkalı fotokopisi.
  • Maaş bordrosu (Son 3ay)
  • Var ise tapu fotokopileri.
  • Orjinal tam vukuatlı nüfus kayıt örneği. (Nüfus müdürlüğünden alınabilir.)
  • Var ise araç ruhsat fotokopileri.
  • Seyahat sağlık sigortası.
  • Uçak ve otel rezervasyonu.
  • Kimlik fotokopisi.
Emekliler
  • Pasaport (Geçerlilik süresi en az 6 ay olmalıdır.)
  • Vize Başvuru Formu (37.soru ve 2 adet vekaletname imzalanmış olmalıdır.)
  • Gidiş amacını belirten, Federal İsveç Başkonsolosluğuna hitaben yazılmış dilekçe.
  • 2 adet biometrik fotoğraf. ( Arka fon beyaz ve yeni çekilmiş olmalıdır.)
  • Emeklilik cüzdanı.
  • Aldığı maaşı net gösteren banka hesap cüzdanı ve banka emeklilik maaşı kartı fotokopisi.
  • Banka hesap cüzdanları.(Hesap hareketleri ve bakiyesi bulunan, güncel tarihli.)
  • Var ise tapu fotokopileri.
  • Orjinal tam vukuatlı nüfus kayıt örneği. (Nüfus müdürlüğünden alınabilir.)
  • Var ise araç ruhsat fotokopileri.
  • Seyahat sağlık sigortası.
  • Uçak ve otel rezervasyonu.
  • Kimlik fotokopisi.
Ev Hanımları
  • Pasaport (Geçerlilik süresi en az 6 ay olmalıdır.)
  • Vize Başvuru Formu (37.soru ve 2 adet vekaletname imzalanmış olmalıdır.)
  • Federal İsveç Başkonsolosluğuna hitaben yazılmış, tüm masrafların eşi tarafından karşılanacağını ve gidiş amacını belirten dilekçe.
  • 2 adet biometrik fotoğraf. ( Arka fon beyaz ve yeni çekilmiş olmalıdır.)
  • Eşine ait iş evrakları.
  • Banka hesap cüzdanları.(Hesap hareketleri ve bakiyesi bulunan, güncel tarihli.)
  • Var ise tapu fotokopileri.
  • Orjinal tam vukuatlı nüfus kayıt örneği. (Nüfus müdürlüğünden alınabilir.)
  • Var ise araç ruhsat fotokopileri.
  • Seyahat sağlık sigortası.
  • Uçak ve otel rezervasyonu.
  • Kimlik fotokopisi.
  • Evlilik cüzdan fotokopisi.(Evli olan yolcular için)
Öğrenciler
  • Pasaport (Geçerlilik süresi en az 6 ay olmalıdır.)
  • Vize Başvuru Formu (37.soru ve 2 adet vekaletname imzalanmış olmalıdır.)
  • Federal İsveç Başkonsolosluğuna hitaben yazılmış, tüm masrafların kendileri tarafından karşılanacağını belirten ebeveynler tarafından imzalanmış dilekçe.
  • 2 adet biometrik fotoğraf. ( Arka fon beyaz ve yeni çekilmiş olmalıdır.)
  • Yeni tarihli orjinal öğrenci belgesi.
  • Banka hesap cüzdanları.(Hesap hareketleri ve bakiyesi bulunan, güncel tarihli.)
  • Ebeveynlerin iş evrakları.
  • Var ise tapu fotokopileri.
  • Orjinal tam vukuatlı nüfus kayıt örneği. (Nüfus müdürlüğünden alınabilir.)
  • Var ise araç ruhsat fotokopileri.
  • Seyahat sağlık sigortası.
  • Uçak ve otel rezervasyonu.
  • Kimlik fotokopisi.
  • Muvafakatname (18 yaşından küçük olan çocuklar için noter onaylı orjinal muvafakatname istenmektedir.)

Konsolosluk Adresleri

İsveç Başkonsolosluğu
İstiklal Cad. No: 497 80072 , Beyoğlu , İSTANBUL
T : (212) 334 06 00
F : (212) 334 06 28
W : generalkonsulat.istanbul@foreign.ministry.se
E : foreign.ministry.se