İspanya

İSPANYA

Ülke Hakkında

İber Yarımadası’nda yer alan Akdeniz ülkesi İspanya aynı zamanda Avrupa’nın ikin yüksek ülkesi olmasıyla tanınır. Parlamenter demokrasi ile yönetilen İspanya’nın başkenti Madrid’dir. İspanya’nın bir diğer özelliği de Fransa’dan sonra dünyanın çeşitli ülkelerinden en çok turisti ağırlayan ülke olmasıdır. Bu özelliği ile İspanya bir turist mıknatısı ülke olarak bilinmektedir.

İspanya’ya seyahat etmek için öncelikle vize almanız gerekmektedir. İspanya vizesi için İspanya Konsolosluklarına resmi bir başvuru yapmanız gerekir. Aynı zamanda İspanya Konsolosluğu ile anlaşması bulunan özel yetkili şirketlerin ofislerine de başvuru işlemlerinizi yapabilirsiniz. Ancak mülakat aşamasına geldiğinizde görüşmenizi yapmak için İspanya Konsolosluğu’na gitmeniz gerekmektedir.

İspanya Vizesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

İspanya vizesinde belgeler kadar önemli olan bir diğer husus da pasaportunuzdur. Pasaportunuzun yıpranmış olması elbette vize başvurunuzun reddedilmesi için bir neden olmayacaktır. Ancak ciddi bir dezavantaj olacağını bilmeniz gerekiyor. Öyle ki yıpranmış pasaportunuz ile vize alıp yola çıksanız dahi sınırdan geri çevrilme olasılığınız son derece güçlü olacaktır. Bunun örnekleri her yıl yaşanmaktadır.

İspanya vize başvurularında pasaportunuz ile ilgili bir diğer önemli unsur geçerlilik süresidir. Pasaportunuzun geçerlilik süresinin en az bir yıl olması önemle üzerinde durulan konular arasında yer almaktadır. Vize başvurusu için İspanya Konsolosluğu ile irtibata geçmeniz gerekiyor. Konsolosluğun çalışma saatlerinin kısa olduğunu hatırlatalım. Randevunuza geç kalmanız, yeni bir randevu almanızı zorunlu kılacaktır.

İspanya’ya turistik bir gezi yapmayı planlıyorsanız vize işlemleriniz 3 ila 5 gün arasında neticelenecektir. Ancak ziyaretçi vizesi talebinde bulunmanız halinde bu zaman aralığı 4 gün ila 15 güne kadar çıkabilmektedir. Şayet bu süreleri geride bırakmış olmanıza rağmen vize başvurunuzdan bir netice alamadıysanız mutlaka İspanya Konsolosluğu ile iletişime geçmelisiniz. Çünkü bu durum bir problem çıktığı anlamına gelmektedir. Eğer Shengen vizesi sahibi iseniz vize başvurunuz daha kısa sürede sonuçlanacaktır. Aynı zamanda mülakatınız da yine kısa sürede sonlanacaktır.

Mülakatınızı Türkçe olarak yapabilirsiniz. Ancak tüm ülkelerde olduğu gibi İspanya için de İspanyolca biliyor olmanız bir avantaja sahip olduğunuza işaret eder. Mülakatta İspanya’ya neden gitmek istediğiniz, nereleri ziyaret edeceğiniz, nerede konaklayacağınız gibi klasik sorular size yöneltilecektir. Mümkün olduğunda sorulara sakin ve kısa yanıtlar vermenizi öneririz. Aynı soru size tekrar tekrar yöneltilebilir. Yanıtlarınız farklı olmamalıdır.

Vize başvurunuzun seyahat planınızdan ne kadar erken yapıldığı da görevlilerin dikkat ettiği unsurlar arasındadır. Vize başvurunuzu seyahat tarihinizden en az 3 hafta önce yapmanız gerekmektedir. Zira başvuru için randevu talebinizi daha erken almalısınız. Bir sonraki gün için randevu talep edebilir ancak 10 gün sonraya randevu alabilirsiniz. Bu arada başvuru evraklarınızın tamamının orijinali sizden talep edilecektir. Orijinal belgeye sahip olmanızın olanaksız olduğu durumlarda belgenizin noter onaylı olması da vize alıp alamayacağınız konusunda belirleyici olmaktadır. 


Önemli Uyarılar

  • Normal (Bordo) pasaportlara vize istenmektedir.
  • Hususi (Yeşil) pasaportlara vize uygulanmamaktadır.
  • Hizmet (Gri) pasaportlara vize uygulanmamaktadır.
  • Diplomatik (Siyah) pasaportlara vize uygulanmamaktadır.

Gerekli Diğer Evraklar


Şirket Ortakları - Tüccar ve Sanayiciler
  • Pasaport (Geçerlilik süresi en az 6 ay olmalıdır.)
  • Vize Başvuru Formu (37.soru ve 2 adet vekaletname imzalanmış olmalıdır.)
  • Antetli kağıda konsolosluğa hitaben dilekçe.( Gidiş amacını belirten, şirket yetkilisi tarafından ıslak kaşeli ve imzalı vize talep dilekçesi.)
  • 2 adet biometrik fotoğraf. ( Arka fon beyaz ve yeni çekilmiş olmalıdır.)
  • Şirket imza sürküleri fotokopisi.
  • Orjinal faaliyet belgesi.(Son 3 ay tarihli)
  • Banka hesap cüzdanları.(Hesap hareketleri ve bakiyesi bulunan, güncel tarihli.)
  • Vergi levhası fotokopisi. (Son dönem)
  • Ticaret sicil gazetesi fotokopisi.
  • Var ise tapu fotokopileri.
  • Var ise araç ruhsat fotokopileri.
  • Seyahat sağlık sigortası.
  • Uçak ve otel rezervasyonu.
  • Kimlik fotokopisi.
SGK'ya Bağlı Çalışanlar (Maaşlı)
  • Pasaport (Geçerlilik süresi en az 6 ay olmalıdır.)
  • Vize Başvuru Formu (37.soru imzalanmış olmalıdır.)
  • Antetli kağıda konsolosluğa hitaben dilekçe.( Gidiş amacını ve tarihini belirten, şirket yetkilisi tarafından ıslak kaşeli ve imzalı vize talep dilekçesi.)
  • 2 adet biometrik fotoğraf. ( Arka fon beyaz ve yeni çekilmiş olmalıdır.)
  • SSK İşe giriş bildirgesi
  • Son 3 aylık maaş bordrosu (Kaşeli-İmzalı)
  • SGK 4a Hizmet Dökümü
  • Şirket imza sürküleri fotokopisi.
  • Orjinal faaliyet belgesi.(Son 3 ay tarihli)
  • Banka hesap cüzdanları.(Hesap hareketleri ve bakiyesi bulunan, güncel tarihli.)
  • Seyahat sağlık sigortası.
  • Vergi levhası fotokopisi. (Son dönem)
  • Ticaret sicil gazetesi fotokopisi.
  • Var ise tapu fotokopileri.
  • Var ise araç ruhsat fotokopileri.
  • Uçak ve Otel rezervasyonu.
  • Kimlik Fotokopisi
  • Evlilik cüzdan fotokopisi.(Evli olan yolcular için)
Esnaf ve Sanatkarlar ile Serbest Meslek Sahipleri
  • Pasaport (Geçerlilik süresi en az 6 ay olmalıdır.)
  • Vize Başvuru Formu (37.soru ve 2 adet vekaletname imzalanmış olmalıdır.)
  • Antetli kağıda konsolosluğa hitaben dilekçe.( Gidiş amacını belirten, şirket yetkilisi tarafından ıslak kaşeli ve imzalı vize talep dilekçesi.)
  • 2 adet biometrik fotoğraf. ( Arka fon beyaz ve yeni çekilmiş olmalıdır.)
  • İmza beyannamesi fotokopisi.
  • Orjinal faaliyet belgesi.(Son 3 ay tarihli)
  • Banka hesap cüzdanları.(Hesap hareketleri ve bakiyesi bulunan, güncel tarihli.)
  • Vergi levhası fotokopisi. (Son dönem)
  • Ticaret sicil gazetesi fotokopisi.
  • Var ise tapu fotokopileri.
  • Var ise araç ruhsat fotokopileri.
  • Seyahat sağlık sigortası.
  • Uçak ve otel rezervasyonu.
  • Kimlik fotokopisi.
Avukatlar - Doktorlar - Eczacılar - Diş Hekimleri - Mühendisler
  • Pasaport (Geçerlilik süresi en az 6 ay olmalıdır.)
  • Vize Başvuru Formu (37.soru ve 2 adet vekaletname imzalanmış olmalıdır.)
  • Antetli kağıda konsolosluğa hitaben dilekçe.( Gidiş amacını belirten, şirket yetkilisi tarafından ıslak kaşeli ve imzalı vize talep dilekçesi.)
  • 2 adet biometrik fotoğraf. ( Arka fon beyaz ve yeni çekilmiş olmalıdır.)
  • İmza beyannamesi fotokopisi.
  • Banka hesap cüzdanları.(Hesap hareketleri ve bakiyesi bulunan, güncel tarihli.)
  • Vergi levhası fotokopisi. (Son dönem)
  • Ticaret sicil gazetesi fotokopisi.
  • Var ise tapu fotokopileri.
  • Var ise araç ruhsat fotokopileri.
  • Seyahat sağlık sigortası.
  • Uçak ve otel rezervasyonu.
  • Kimlik fotokopisi.
Devlet Dairesinde Çalişanlari
  • Pasaport (Geçerlilik süresi en az 6 ay olmalıdır.)
  • Vize Başvuru Formu (37.soru ve 2 adet vekaletname imzalanmış olmalıdır.)
  • Gidiş amacını belirten, Federal İngiltere Başkonsolosluğuna hitaben yazılmış dilekçe.
  • 2 adet biometrik fotoğraf. ( Arka fon beyaz ve yeni çekilmiş olmalıdır.)
  • Bağlı bulunduğu makamdan onaylı, çalıştığına dair görev ve izin yazısı
  • Banka hesap cüzdanları.(Hesap hareketleri ve bakiyesi bulunan, güncel tarihli.)
  • Resmi kurum görev kimlik kartının önlü ve arkalı fotokopisi.
  • Maaş bordrosu (Son 3ay)
  • Var ise tapu fotokopileri.
  • Var ise araç ruhsat fotokopileri.
  • Seyahat sağlık sigortası.
  • Uçak ve otel rezervasyonu.
  • Kimlik fotokopisi.
Emekliler
  • Pasaport (Geçerlilik süresi en az 6 ay olmalıdır.)
  • Vize Başvuru Formu (37.soru ve 2 adet vekaletname imzalanmış olmalıdır.)
  • Gidiş amacını belirten, Federal İngiltere Başkonsolosluğuna hitaben yazılmış dilekçe.
  • 2 adet biometrik fotoğraf. ( Arka fon beyaz ve yeni çekilmiş olmalıdır.)
  • Emeklilik cüzdanı.
  • Aldığı maaşı net gösteren banka hesap cüzdanı ve banka emeklilik maaşı kartı fotokopisi.
  • Banka hesap cüzdanları.(Hesap hareketleri ve bakiyesi bulunan, güncel tarihli.)
  • Var ise tapu fotokopileri.
  • Var ise araç ruhsat fotokopileri.
  • Seyahat sağlık sigortası.
  • Uçak ve otel rezervasyonu.
  • Kimlik fotokopisi.
Ev Hanımları
  • Pasaport (Geçerlilik süresi en az 6 ay olmalıdır.)
  • Vize Başvuru Formu (37.soru ve 2 adet vekaletname imzalanmış olmalıdır.)
  • 2 adet biometrik fotoğraf. ( Arka fon beyaz ve yeni çekilmiş olmalıdır.)
  • Eşine ait iş evrakları.
  • Banka hesap cüzdanları.(Hesap hareketleri ve bakiyesi bulunan, güncel tarihli.)
  • Var ise tapu fotokopileri.
  • Var ise araç ruhsat fotokopileri.
  • Seyahat sağlık sigortası.
  • Uçak ve otel rezervasyonu.
  • Kimlik fotokopisi.
  • Evlilik cüzdan fotokopisi.(Evli olan yolcular için)
Öğrenciler
  • Pasaport (Geçerlilik süresi en az 6 ay olmalıdır.)
  • Vize Başvuru Formu (37.soru ve 2 adet vekaletname imzalanmış olmalıdır.)
  • Federal İngiltere Başkonsolosluğuna hitaben yazılmış, tüm masrafların kendileri tarafından karşılanacağını belirten ebeveynler tarafından imzalanmış dilekçe.
  • Federal İngiltere Başkonsolosluğuna hitaben yazılmış, tüm masrafların eşi tarafından karşılanacağını ve gidiş amacını belirten dilekçe.
  • 2 adet biometrik fotoğraf. ( Arka fon beyaz ve yeni çekilmiş olmalıdır.)
  • Yeni tarihli orjinal öğrenci belgesi.
  • Banka hesap cüzdanları.(Hesap hareketleri ve bakiyesi bulunan, güncel tarihli.)
  • Ebeveynlerin iş evrakları.
  • Muvafakatname (18 yaşından küçük olan çocuklar için noter onaylı orjinal muvafakatname istenmektedir.)
  • Var ise tapu fotokopileri.
  • Var ise araç ruhsat fotokopileri.
  • Seyahat sağlık sigortası.
  • Uçak ve otel rezervasyonu.
  • Kimlik fotokopisi.

Konsolosluk Adresleri

İspanya Başkonsolosluğu
Karanfil Aralığı Sok. No: 16 1.Levent 80620, Beşiktaş , İSTANBUL
T : (0212) 270 74 10
F : (0212) 270 74 84
W : cog.estambul@mae.es
E : mae.es