Hırvatistan

HIRVATİSTAN

Ülke Hakkında

Hırvatistan, resmi olarak Hırvatistan Cumhuriyeti olarak bilinir. Avrupa’da, Orta Avrupa, Balkanlar ve Akdeniz’in kesiştiği noktada bulunan bir ülkedir. Hırvatistan’ın başkenti ise Zagreb olarak bilinir. Ülkenin dört milyonu aşkın bir nüfusu vardır ve aynı zamanda binden fazla adası bulunur. Nüfusu çoğu Hırvat olup buradaki inanılan en büyük din ise Katolikliktir. Hırvatistan artık oldukça yüksek bir hayat standardına sahip bir ülke haline gelmiştir. Kültürü ve yaşam tarzı olarak birçok insanları çekmektedir ve turizm açısından da çok gelişmiş bir ülkedir. 2013 yılında resmi olarak Avrupa Birliği üyesi olarak kabul edilen bir ülke olmuştur. Tarihi ve kültürü açısından çok zengin bir ülkedir ve genel olarak tarihi ve kültür gezileri için gelen çok kişi bulunur.

            Diplomatik, hizmet ve hususi pasaportuna sahip olanlar için, kısa süreli ziyaretler yapmak kolay olmaktadır, çünkü bu pasaportlarda doksan gün süre ile vizeden muaf olup Hırvatistan’a giriş yapılabiliyor. Umuma mahsus olan pasaportlar maalesef, hangi sebeple Hırvatistan’a girmek isterler istesinler, mutlaka bir vizeye sahip olmaları gerekiyor. Diplomatik, hizmet ve hususi pasaporta sahip olanlar için de, aynı durum doksan günün sonunda geçerli olmaktadır.Hırvatistan vizesi için Hırvatistan Büyükelçiliğine veya konsolosluğuna giderek başvurunuzu yapabilirsiniz. Başvuru esasında size gerekli olan belgeler, pasaportunuz, vize başvuru formunuz ve ülkeye gidiş sebebinizi açıklayan bir belgedir.

            Hırvatistan vizesine başvururken, bütün belgelerin eksiksiz ve hatasız olarak hazır olması gerekiyor. Herhangi bir hata olduğu sürece, başvurunuz size geri iade edilir veya tamamen reddilir, bu yüzden başvuruyu yapmadan önce mutlaka defalarca kontrol edin. Vize başvurunuzu yaptıktan sonra en az yedi gün içerisinde vizenizi teslim alabilirsiniz. Herhangi bir şey çıktığı taktirde, sonuçlanması ve teslim almanız biraz daha sürebilir. Bu yüzden vakit kaybetmemek için ve vakitten kazanabilmek için bütün evraklarınızın vaktinden önce hazırlanmış olması ve zaman kazanarak başvuru yapmanız gerekiyor. Bu Hırvatistan eğitim vizesi için de geçerlidir,Hırvatistan çalışma vizesi için de geçerli olmaktadır. Hırvatistan’daki dünyayı görebilmek zor değil, sadece bir tane vize almanız gerekiyor. Vizenizi aldıktan sonra, rahatlıkla ülkeye giriş yapabilirsiniz.


Önemli Uyarılar

  • Normal (Bordo) pasaportlara vize istenmektedir.
  • Hususi (Yeşil) pasaportlara vize uygulanmamaktadır.
  • Hizmet (Gri) pasaportlara vize uygulanmamaktadır.
  • Diplomatik (Siyah) pasaportlara vize uygulanmamaktadır.

Gerekli Diğer Evraklar


Şirket Ortakları - Tüccar ve Sanayiciler
  • Pasaport (Geçerlilik süresi en az 6 ay olmalıdır.)
  • Vize Başvuru Formu ( Yolcular tarafından imzalanması gerekmektedir.)
  • 2 adet vesikalık fotoğraf. ( Arka fon beyaz ve yeni çekilmiş olmalıdır.)
  • Seyahat sağlık sigortası.
  • Uçak ve otel rezervasyonu.
  • Banka hesap cüzdanları.(Hesap hareketleri ve bakiyesi bulunan, güncel tarihli.)
SGK'ya Bağlı Çalışanlar (Maaşlı)
  • Pasaport (Geçerlilik süresi en az 6 ay olmalıdır.)
  • Vize Başvuru Formu (Yolcular tarafından imzalanması gerekmektedir.)
  • Antetli kağıda konsolosluğa hitaben dilekçe.( Gidiş amacını ve tarihini belirten, şirket yetkilisi tarafından ıslak kaşeli ve imzalı vize talep dilekçesi.)
  • 2 adet biometrik fotoğraf. ( Arka fon beyaz ve yeni çekilmiş olmalıdır.)
  • SSK İşe giriş bildirgesi
  • Son 3 aylık maaş bordrosu (Kaşeli-İmzalı)
  • Seyahat sağlık sigortası.
  • Uçak ve Otel rezervasyonu.
  • Banka hesap cüzdanları.(Hesap hareketleri ve bakiyesi bulunan, güncel tarihli.)
Esnaf ve Sanatkarlar ile Serbest Meslek Sahipleri
  • Pasaport (Geçerlilik süresi en az 6 ay olmalıdır.)
  • Vize Başvuru Formu ( Yolcular tarafından imzalanması gerekmektedir.)
  • 2 adet vesikalık fotoğraf. ( Arka fon beyaz ve yeni çekilmiş olmalıdır.)
  • Seyahat sağlık sigortası.
  • Uçak ve otel rezervasyonu.
  • Banka hesap cüzdanları.(Hesap hareketleri ve bakiyesi bulunan, güncel tarihli.)
Avukatlar - Doktorlar - Eczacılar - Diş Hekimleri - Mühendisler
  • Pasaport (Geçerlilik süresi en az 6 ay olmalıdır.)
  • Vize Başvuru Formu ( Yolcular tarafından imzalanması gerekmektedir.)
  • 2 adet vesikalık fotoğraf. ( Arka fon beyaz ve yeni çekilmiş olmalıdır.)
  • Seyahat sağlık sigortası.
  • Uçak ve otel rezervasyonu.
  • Banka hesap cüzdanları.(Hesap hareketleri ve bakiyesi bulunan, güncel tarihli.)
Devlet Dairesinde Çalişanlari
  • Pasaport (Geçerlilik süresi en az 6 ay olmalıdır.)
  • Vize Başvuru Formu ( Yolcular tarafından imzalanması gerekmektedir.)
  • 2 adet vesikalık fotoğraf. ( Arka fon beyaz ve yeni çekilmiş olmalıdır.)
  • Seyahat sağlık sigortası.
  • Uçak ve otel rezervasyonu.
  • Banka hesap cüzdanları.(Hesap hareketleri ve bakiyesi bulunan, güncel tarihli.)
Emekliler
  • Pasaport (Geçerlilik süresi en az 6 ay olmalıdır.)
  • Vize Başvuru Formu ( Yolcular tarafından imzalanması gerekmektedir.)
  • 2 adet vesikalık fotoğraf. ( Arka fon beyaz ve yeni çekilmiş olmalıdır.)
  • Seyahat sağlık sigortası.
  • Uçak ve otel rezervasyonu.
  • Banka hesap cüzdanları.(Hesap hareketleri ve bakiyesi bulunan, güncel tarihli.)
Ev Hanımları
  • Pasaport (Geçerlilik süresi en az 6 ay olmalıdır.)
  • Vize Başvuru Formu ( Yolcular tarafından imzalanması gerekmektedir.)
  • 2 adet vesikalık fotoğraf. ( Arka fon beyaz ve yeni çekilmiş olmalıdır.)
  • Seyahat sağlık sigortası.
  • Uçak ve otel rezervasyonu.
  • Banka hesap cüzdanları.(Hesap hareketleri ve bakiyesi bulunan, güncel tarihli.)
Öğrenciler
  • Pasaport (Geçerlilik süresi en az 6 ay olmalıdır.)
  • Vize Başvuru Formu ( Yolcular tarafından imzalanması gerekmektedir.)
  • 2 adet vesikalık fotoğraf. ( Arka fon beyaz ve yeni çekilmiş olmalıdır.)
  • Seyahat sağlık sigortası.
  • Uçak ve otel rezervasyonu.
  • Banka hesap cüzdanları.(Hesap hareketleri ve bakiyesi bulunan, güncel tarihli.)

Konsolosluk Adresleri

Hırvatistan Başkonsolosluğu
Meşrutiyet Cad. 163/2 , Tepebaşı Beyoğlu, İSTANBUL
T : (212) 293 54 67-68
F : (212) 293 54 76
W : gkrh.istanbul@mvpei.hr
E : mvpei.hr