Avusturya

AVUSTURYA

Ülke Hakkında

Orta Avrupa’da yer alan ve denize kıyısı olmayan Avusturya Cumhuriyeti 9 eyaletten oluşan bir ülkedir. Turizm ve kış sporları açısından oldukça gelişmiş olan ülkenin en büyük ili ve başkenti Viyana’dır. Ayrıca Avusturya Avrupa’da kış sporları açısından merkez ülke konumundadır. Avusturya nefes kesen mimarisi, büyüleyici atmosferi ve tertemiz parlak bir gökyüzüne sahip olmasıyla ün salmıştır. Şehirde gezerken buram buram kültür kokusunu hissedebilir ve birbirinden farklı eserlerle donatılmış sanat galerilerini gezebilirsiniz. Ülkenin başkenti olan Viyana’da tarihte imparatorlara ev sahipliği yapmış sarayları gezebilir ve tarihi bir yolculuğa adım atabilirsiniz. Viyana’da bulunan gotik mimariye sahip Aziz Stephan Katerali de büyüleyici güzelliğiyle şehirdeki görülmeye değer yapıtların arasında yer alıyor. Avusturya’da konuşulan dil Almanca olmasına karşılık bazı park ve restoranlarda Boşnakça, Sırpça ve Türkçe yazılara da rastlanmaktadır. Almanca veya İngilizce biliyorsanız şehirde iletişim kurmakta zorluk yaşamayacaksınız. Avusturya’ya seyahat etmek istiyorsanız Avusturya vizesi alma zorunluluğunuz bulunmaktadır.

Avusturya vizesi için gerekli evraklar ise 6 ay geçerli ve boş sayfaları olan bir pasaport, arka fonu açık renkli olan iki adet fotoğraftır. Vize başvuruları şahsi olarak kabul edilmemekte olup sadece danışmanlık firmaları aracılığıyla kabul edilmektedir. Başvurularınızı kendi imzanız ile yapmanız gerekmektedir. Avusturya’ya tatil yapmak amacıyla gitmek istiyorsanız Avusturya turistik vize başvurusu yaparak ülkeyi ziyaret edebilirsiniz. Turistik vize alırken görevlileri açık ve anlaşılır bir şekilde ülkeyi niçin ziyaret etmek istediğinizi anlatmanızı öneririm. Aksi takdirde vizeniz onaylanmayabilir. Avusturya ticari anlamda da oldukça gelişmiş bir konumda olduğundan her yıl binlerce kişiye Avusturya ticari vize vererek ülkenin kapılarını açmaktadır. Ticari amaçla ülkeyi ziyaret etmek istiyorsanız şirket yetkililerinin imza sirküleri, şirket banka hesap cüzdanı vs. gibi ek evrakları da sunmanız istenmektedir. Avusturya’da bir yakınınız bulunuyorsa Avusturya aile ziyareti vizesi alarak da ülkeye giriş yapmanız mümkündür. Avusturya vize ücreti ise tercih ettiğiniz vize türüne göre farklılar göstermektedir. Son olarak vize ücretinizi de ödedikten sonra vize başvurunuzu tamamlayabilir ve vizenizi onaya sunabilirsiniz. Onaylanma süresi farklılık göstermekle birlikte yaklaşık 1 hafta sürmektedir. 


Önemli Uyarılar

  • Verilen randevu tarihinde şahsen gelinmesi gerekmektedir.
  • Normal (Bordo) pasaportlara vize istenmektedir.
  • Hususi (Yeşil) pasaportlara vize uygulanmamaktadır.
  • Hizmet (Gri) pasaportlara vize uygulanmamaktadır.
  • Diplomatik (Siyah) pasaportlara vize uygulanmamaktadır.

Gerekli Diğer Evraklar


Şirket Ortakları - Tüccar ve Sanayiciler
  • Pasaport (Geçerlilik süresi en az 6 ay olmalıdır.)
  • Vize Başvuru Formu (37.soru ve 2 adet vekaletname imzalanmış olmalıdır.)
  • Antetli kağıda konsolosluğa hitaben dilekçe.( Gidiş amacını belirten, şirket yetkilisi tarafından ıslak kaşeli ve imzalı vize talep dilekçesi.)
  • 2 adet biometrik fotoğraf. ( Arka fon beyaz ve yeni çekilmiş olmalıdır.)
  • Şirket imza sürküleri fotokopisi.
  • Orjinal faaliyet belgesi.(Son 3 ay tarihli)
  • Banka hesap cüzdanları.(Hesap hareketleri ve bakiyesi bulunan, güncel tarihli.)
  • Vergi levhası fotokopisi. (Son dönem)
  • Ticaret sicil gazetesi fotokopisi.
  • Bağ-kur hizmet dökümü yada emekli ise emeklilik cüzdan fotokopisi
  • Var ise tapu fotokopileri.
  • Seyahat sağlık sigortası.
  • Var ise araç ruhsat fotokopileri.
  • Kimlik fotokopisi.
  • Evlilik cüzdan fotokopisi.(Evli olan yolcular için)
SGK'ya Bağlı Çalışanlar (Maaşlı)
  • Pasaport (Geçerlilik süresi en az 6 ay olmalıdır.)
  • Vize Başvuru Formu (37.soru ve 2 adet vekaletname imzalanmış olmalıdır.)
  • Antetli kağıda konsolosluğa hitaben dilekçe.( Gidiş amacını ve tarihini belirten, şirket yetkilisi tarafından ıslak kaşeli ve imzalı vize talep dilekçesi.)
  • 2 adet biometrik fotoğraf. ( Arka fon beyaz ve yeni çekilmiş olmalıdır.)
  • SSK İşe giriş bildirgesi
  • Son 3 aylık maaş bordrosu (Kaşeli-İmzalı)
  • SGK 4a Hizmet Dökümü
  • Şirket imza sürküleri fotokopisi.
  • Orjinal faaliyet belgesi.(Son 3 ay tarihli)
  • Banka hesap cüzdanları.(Hesap hareketleri ve bakiyesi bulunan, güncel tarihli.)
  • Seyahat sağlık sigortası.
  • Vergi levhası fotokopisi. (Son dönem)
  • Ticaret sicil gazetesi fotokopisi.
  • Var ise tapu fotokopileri.
  • Var ise araç ruhsat fotokopileri.
  • Uçak ve Otel rezervasyonu.
  • Kimlik Fotokopisi
  • Evlilik cüzdan fotokopisi.(Evli olan yolcular için)
Esnaf ve Sanatkarlar ile Serbest Meslek Sahipleri
  • Pasaport (Geçerlilik süresi en az 6 ay olmalıdır.)
  • Vize Başvuru Formu (37.soru ve 2 adet vekaletname imzalanmış olmalıdır.)
  • Antetli kağıda konsolosluğa hitaben dilekçe.( Gidiş amacını belirten, şirket yetkilisi tarafından ıslak kaşeli ve imzalı vize talep dilekçesi.)
  • 2 adet biometrik fotoğraf. ( Arka fon beyaz ve yeni çekilmiş olmalıdır.)
  • İmza beyannamesi fotokopisi.
  • Orjinal faaliyet belgesi.(Son 3 ay tarihli)
  • Banka hesap cüzdanları.(Hesap hareketleri ve bakiyesi bulunan, güncel tarihli.)
  • Vergi levhası fotokopisi. (Son dönem)
  • Var ise tapu fotokopileri.
  • Seyahat sağlık sigortası.
  • Orjinal tam vukuatlı nüfus kayıt örneği. (Nüfus müdürlüğünden alınabilir.)
  • Var ise araç ruhsat fotokopileri.
  • Kimlik fotokopisi.
  • Evlilik cüzdan fotokopisi.(Evli olan yolcular için)
Avukatlar - Doktorlar - Eczacılar - Diş Hekimleri - Mühendisler
  • Pasaport (Geçerlilik süresi en az 6 ay olmalıdır.)
  • Vize Başvuru Formu (37.soru ve 2 adet vekaletname imzalanmış olmalıdır.)
  • Antetli kağıda konsolosluğa hitaben dilekçe.( Gidiş amacını belirten, şirket yetkilisi tarafından ıslak kaşeli ve imzalı vize talep dilekçesi.)
  • 2 adet biometrik fotoğraf. ( Arka fon beyaz ve yeni çekilmiş olmalıdır.)
  • İmza beyannamesi fotokopisi.
  • Orjinal faaliyet belgesi.(Son 3 ay tarihli)
  • Banka hesap cüzdanları.(Hesap hareketleri ve bakiyesi bulunan, güncel tarihli.)
  • Vergi levhası fotokopisi. (Son dönem)
  • Ticaret sicil gazetesi fotokopisi.
  • Var ise tapu fotokopileri.
  • Seyahat sağlık sigortası.
  • Orjinal tam vukuatlı nüfus kayıt örneği. (Nüfus müdürlüğünden alınabilir.)
  • Var ise araç ruhsat fotokopileri.
  • Kimlik fotokopisi.
  • Evlilik cüzdan fotokopisi.(Evli olan yolcular için)
Devlet Dairesinde Çalişanlari
  • Pasaport (Geçerlilik süresi en az 6 ay olmalıdır.)
  • Vize Başvuru Formu (37.soru ve 2 adet vekaletname imzalanmış olmalıdır.)
  • Gidiş amacını belirten, Federal Avusturya Başkonsolosluğuna hitaben yazılmış dilekçe.
  • 2 adet biometrik fotoğraf. ( Arka fon beyaz ve yeni çekilmiş olmalıdır.)
  • Banka hesap cüzdanları.(Hesap hareketleri ve bakiyesi bulunan, güncel tarihli.)
  • Resmi kurum görev kimlik kartının önlü ve arkalı fotokopisi.
  • Maaş bordrosu (Son 3ay)
  • Var ise tapu fotokopileri.
  • Seyahat sağlık sigortası.
  • Orjinal tam vukuatlı nüfus kayıt örneği. (Nüfus müdürlüğünden alınabilir.)
  • Var ise araç ruhsat fotokopileri.
  • Kimlik fotokopisi.
  • Evlilik cüzdan fotokopisi.(Evli olan yolcular için)
Emekliler
  • Pasaport (Geçerlilik süresi en az 6 ay olmalıdır.)
  • Vize Başvuru Formu (37.soru ve 2 adet vekaletname imzalanmış olmalıdır.)
  • Gidiş amacını belirten, Federal Avusturya Başkonsolosluğuna hitaben yazılmış dilekçe.
  • 2 adet biometrik fotoğraf. ( Arka fon beyaz ve yeni çekilmiş olmalıdır.)
  • Bağlı bulunduğu makamdan onaylı, çalıştığına dair görev ve izin yazısı
  • Emeklilik cüzdanı.
  • Aldığı maaşı net gösteren banka hesap cüzdanı ve banka emeklilik maaşı kartı fotokopisi.
  • Banka hesap cüzdanları.(Hesap hareketleri ve bakiyesi bulunan, güncel tarihli.)
  • Var ise tapu fotokopileri.
  • Seyahat sağlık sigortası.
  • Orjinal tam vukuatlı nüfus kayıt örneği. (Nüfus müdürlüğünden alınabilir.)
  • Var ise araç ruhsat fotokopileri.
  • Kimlik fotokopisi.
  • Evlilik cüzdan fotokopisi.(Evli olan yolcular için)
Ev Hanımları
  • Pasaport (Geçerlilik süresi en az 6 ay olmalıdır.)
  • Vize Başvuru Formu (37.soru ve 2 adet vekaletname imzalanmış olmalıdır.)
  • Federal Avusturya Başkonsolosluğuna hitaben yazılmış, tüm masrafların eşi tarafından karşılanacağını ve gidiş amacını belirten dilekçe.
  • 2 adet biometrik fotoğraf. ( Arka fon beyaz ve yeni çekilmiş olmalıdır.)
  • Eşine ait iş evrakları.
  • Banka hesap cüzdanları.(Hesap hareketleri ve bakiyesi bulunan, güncel tarihli.)
  • Var ise tapu fotokopileri.
  • Seyahat sağlık sigortası.
  • Orjinal tam vukuatlı nüfus kayıt örneği. (Nüfus müdürlüğünden alınabilir.)
  • Var ise araç ruhsat fotokopileri.
  • Kimlik fotokopisi.
  • Evlilik cüzdan fotokopisi.(Evli olan yolcular için)
Öğrenciler
  • Pasaport (Geçerlilik süresi en az 6 ay olmalıdır.)
  • Vize Başvuru Formu (37.soru ve 2 adet vekaletname imzalanmış olmalıdır.)
  • Federal Avusturya Başkonsolosluğuna hitaben yazılmış, tüm masrafların kendileri tarafından karşılanacağını belirten ebeveynler tarafından imzalanmış dilekçe.
  • 2 adet biometrik fotoğraf. ( Arka fon beyaz ve yeni çekilmiş olmalıdır.)
  • Yeni tarihli orjinal öğrenci belgesi.
  • Banka hesap cüzdanları.(Hesap hareketleri ve bakiyesi bulunan, güncel tarihli.)
  • Ebeveynlerin iş evrakları.
  • Var ise tapu fotokopileri.
  • Seyahat sağlık sigortası.
  • Orjinal tam vukuatlı nüfus kayıt örneği. (Nüfus müdürlüğünden alınabilir.)
  • Var ise araç ruhsat fotokopileri.
  • Kimlik fotokopisi.
  • Evlilik cüzdan fotokopisi.(Evli olan yolcular için)
  • Muvafakatname (18 yaşından küçük olan çocuklar için noter onaylı orjinal muvafakatname istenmektedir.)

Konsolosluk Adresleri

Avusturya Başkonsolosluğu
Köybaşı Cad. 44-34464 P.K.2 80870, Yeniköy , İSTANBUL
T : (212) 363 84 10 -14
F : (212) 262 26 22
W : istanbul-gk@bmaa.gv.at
E : bmaa.gv.at