Çin Halk Cumhuriyeti

ÇİN HALK CUMHURİYETİ

Ülke Hakkında

Uzakdoğu ülkeleri arasında en çok ilgi gören ülkelerin başında Çin gelmektedir. Her yıl çeşitli dönemlerde dünyanın pek çok ülkesinden turistleri ağırlayan ülkenin başkenti Pekin’dir. Çin’in 5 bin yıllık yazılı bir tarihinin mevcut olması da ilgi çeken yönleri arasında yer alıyor. Ülke topraklarında 6 bin yıl öncesinden kalma kalıntılar bulunmuştur. Cumhuriyet ile yönetilen Çin’in nüfusu 1.35 milyardır.

Çin’e seyahat etmek isteyenlerin öncelikle vize başvurusu yapması ve vize alması gerekmektedir. Çin vizesi işlemlerinde tıpkı Avrupa ülkelerinde olduğu gibi pasaport büyük önem arz eder. Vize başvurunuzun kabul edilebilmesi için en az 6 ay geçerli olan bir pasaporta sahip olmanız gerekmektedir. Pasaportunuzun yıpranmış olması ise Çin vizesi almanızın sıkıntıya girmesi anlamına gelmektedir.

Aynı zamanda başvuru işlemlerinizin kabulü için pasaportunuzda en az bir adet boş sayfanın bulunması da önemli hususlar arasında yer almaktadır. Bu koşullar hem tek hem de çift giriş işlemlerinde aranan kıstaslardır. Çoklu giriş vizesi işlemlerinde pasaportunuzun en az 9 ay daha geçerli olması şartı aranmaktadır. Pasaportunuz üzerinde yakın bir tarihte çekilmiş fotoğrafınızın yer alması gerekmektedir. Ayrıca başvuru evraklarınıza da bir adet fotoğrafınızı ve Çin Halk Cumhuriyeti Vize Başvuru Formunu doldurulmuş halde eklemeniz gerekmektedir.

Başvuru Formunuz Okunaklı Olmalıdır!

Başvuru formu yetkililer tarafından büyük bir titizlikle incelenmektedir. Okunaksız bir yazı ile başvuru formunun doldurulmuş olması vize başvurunuzun reddedilmesi için tek başına yeterli bir neden olmaktadır. Bu nedenle formun eksiksiz ve hatasız bir şekilde doldurulmuş olması, yazınızın ise son derece okunaklı olması gerekmektedir. Çin vize başvurularında aynı zamanda pasaportunuzun bilgi sayfaları ile şayet varsa ikamet izninizin fotokopilerini de başvuru dosyasına eklenmesini talep etmektedir.

Eğer Çin’de 6 aydan daha uzun süre kalmayı planlıyorsanız devlet hastanesinden bir sağlık raporu almanız, raporunuzun aslını da başvuru dosyanıza eklemeniz gerekmektedir. Çin vize başvurusunun şahsen yapılmasını zorunlu kılmamaktadır. Bir temsilci ile de başvurunuzun gerçekleşmesini sağlayabilirsiniz. Ancak başvuru formunun tarafınızdan el yazınız ile doldurulmuş olması ve mutlaka tarafınızdan imzalanmış olması gerekmektedir. Çin vizesi için başvurunun posta ile yapılması kabul edilmemektedir. Posta ile yapılan başvurular geçersizdir.

Şayet ilke kez Çin’e giriş yapacaksanız belgelerinizin incelenmesinin ardından Çin Konsolosluğu sizinle bir görüşme yapmak isteyecektir. Mülakat esnasında size Çin’e niçin gitmek istediğiniz, nerede niçin konaklayacağınız, nereleri ziyaret etmeyi düşündüğünüz gibi sorular yöneltilecektir. Mülakat için Çin dilini biliyor olmanız gerekmez. Türkçe yanıtlar verebilirsiniz. Heyecanlı ve panik olmanız durumunda mülakat; vize başvurunuzun reddedilmesine neden olabilmektedir. Bu nedenle sorulara sakin ve mümkün olduğunda kısa yanıtlar vermenizde fayda olacaktır. Görüşme esnasında size aynı sorular yeniden yöneltilebilir. Bu durumda yanıtlarınız farklı olmamalıdır. Sizden ek belgeler istenebileceğini göz önünde bulundurarak erken bir tarihte vize başvurusu işlemlerinizi gerçekleştirmeniz gerekmektedir. 


Önemli Uyarılar

  • İstanbul Çin Halk Cumhuriyeti Başkonsolosluğu tüm vize başvurularında yeni çıkan bordo renkli pasaportları kabul edeceğini, eski tip lacivert pasaportları işleme almayacağını beyan etmiştir.
  • Normal (Bordo) pasaportlara vize istenmektedir.
  • Hususi (Yeşil) pasaportlara 30 güne kadar vize uygulanmamaktadır.
  • Hizmet (Gri) pasaportlara vize uygulanmamaktadır.
  • Diplomatik (Siyah) pasaportlara vize uygulanmamaktadır.

Gerekli Diğer Evraklar


Şirket Ortakları - Tüccar ve Sanayiciler
  • Pasaport (Geçerlilik süresi en az 6 ay olmalıdır.)
  • Vize Başvuru Formu ( Yolcular tarafından imzalanması gerekmektedir.)
  • 2 adet biometrik fotoğraf. ( Arka fon beyaz ve yeni çekilmiş olmalıdır.)
  • Renkli kimlik fotokopisi.
  • Otel ve uçak rezervasyonu.
  • Orjinal banka hesap cüzdanları.(5.000 USD karşılığı TL yada EURO olması gerekmektedir.)
  • Yerel savcılıktan alınacak, adli sicil kayıtı. (Arşiv kaydı yoktur yazılmalı.)
SGK'ya Bağlı Çalışanlar (Maaşlı)
  • Pasaport (Geçerlilik süresi en az 6 ay olmalıdır.)
  • Vize Başvuru Formu ( Yolcular tarafından imzalanması gerekmektedir.)
  • 2 adet biometrik fotoğraf. ( Arka fon beyaz ve yeni çekilmiş olmalıdır.)
  • Renkli kimlik fotokopisi.
  • Otel ve uçak rezervasyonu.
  • Orjinal banka hesap cüzdanları.(5.000 USD karşılığı TL yada EURO olması gerekmektedir.)
  • Yerel savcılıktan alınacak, adli sicil kayıtı. (Arşiv kaydı yoktur yazılmalı.)
Esnaf ve Sanatkarlar ile Serbest Meslek Sahipleri
  • Pasaport (Geçerlilik süresi en az 6 ay olmalıdır.)
  • Vize Başvuru Formu ( Yolcular tarafından imzalanması gerekmektedir.)
  • 2 adet biometrik fotoğraf. ( Arka fon beyaz ve yeni çekilmiş olmalıdır.)
  • Renkli kimlik fotokopisi.
  • Otel ve uçak rezervasyonu.
  • Orjinal banka hesap cüzdanları.(5.000 USD karşılığı TL yada EURO olması gerekmektedir.)
  • Yerel savcılıktan alınacak, adli sicil kayıtı. (Arşiv kaydı yoktur yazılmalı.)
Avukatlar - Doktorlar - Eczacılar - Diş Hekimleri - Mühendisler
  • Pasaport (Geçerlilik süresi en az 6 ay olmalıdır.)
  • Vize Başvuru Formu ( Yolcular tarafından imzalanması gerekmektedir.)
  • 2 adet biometrik fotoğraf. ( Arka fon beyaz ve yeni çekilmiş olmalıdır.)
  • Renkli kimlik fotokopisi.
  • Otel ve uçak rezervasyonu.
  • Orjinal banka hesap cüzdanları.(5.000 USD karşılığı TL yada EURO olması gerekmektedir.)
  • Yerel savcılıktan alınacak, adli sicil kayıtı. (Arşiv kaydı yoktur yazılmalı.)
Devlet Dairesinde Çalişanlari
  • Pasaport (Geçerlilik süresi en az 6 ay olmalıdır.)
  • Vize Başvuru Formu ( Yolcular tarafından imzalanması gerekmektedir.)
  • 2 adet biometrik fotoğraf. ( Arka fon beyaz ve yeni çekilmiş olmalıdır.)
  • Renkli kimlik fotokopisi.
  • Otel ve uçak rezervasyonu.
  • Orjinal banka hesap cüzdanları.(5.000 USD karşılığı TL yada EURO olması gerekmektedir.)
  • Yerel savcılıktan alınacak, adli sicil kayıtı. (Arşiv kaydı yoktur yazılmalı.)
Emekliler
  • Pasaport (Geçerlilik süresi en az 6 ay olmalıdır.)
  • Vize Başvuru Formu ( Yolcular tarafından imzalanması gerekmektedir.)
  • 2 adet biometrik fotoğraf. ( Arka fon beyaz ve yeni çekilmiş olmalıdır.)
  • Renkli kimlik fotokopisi.
  • Otel ve uçak rezervasyonu.
  • Orjinal banka hesap cüzdanları.(5.000 USD karşılığı TL yada EURO olması gerekmektedir.)
  • Yerel savcılıktan alınacak, adli sicil kayıtı. (Arşiv kaydı yoktur yazılmalı.)
Ev Hanımları
  • Pasaport (Geçerlilik süresi en az 6 ay olmalıdır.)
  • Vize Başvuru Formu ( Yolcular tarafından imzalanması gerekmektedir.)
  • 2 adet biometrik fotoğraf. ( Arka fon beyaz ve yeni çekilmiş olmalıdır.)
  • Renkli kimlik fotokopisi.
  • Otel ve uçak rezervasyonu.
  • Orjinal banka hesap cüzdanları.(5.000 USD karşılığı TL yada EURO olması gerekmektedir.)
  • Yerel savcılıktan alınacak, adli sicil kayıtı. (Arşiv kaydı yoktur yazılmalı.)
Öğrenciler
  • Pasaport (Geçerlilik süresi en az 6 ay olmalıdır.)
  • Vize Başvuru Formu ( Yolcular tarafından imzalanması gerekmektedir.)
  • 2 adet biometrik fotoğraf. ( Arka fon beyaz ve yeni çekilmiş olmalıdır.)
  • Renkli kimlik fotokopisi.
  • Otel ve uçak rezervasyonu.
  • Orjinal banka hesap cüzdanları.(5.000 USD karşılığı TL yada EURO olması gerekmektedir.)
  • Yerel savcılıktan alınacak, adli sicil kayıtı. (Arşiv kaydı yoktur yazılmalı.)

Konsolosluk Adresleri

Çin Halk Cumhuriyeti Başkonsolosluğu
Memduhpaşa Yalısı Mısırlı Cad. 6/8 Kireçburnu Mah., Sarıyer , İSTANBUL
T : (212) 299 26 34
F : (212) 299 28 55