Güney Sudan

GÜNEY SUDAN

Ülke Hakkında

Güney Sudan Cumhuriyeti, Yukarı Nil Nehri tarafında yer alan, Orta Afrika’da bulunan bir ülkedir. Doğu tarafından Etiyopya, kuzeyde ise Sudan, güney tarafındaysa Kenya, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Uganda bulunur, ayrıca batı tarafında Cuba vardır. Güney Sudan, yıllarca süren etnik ve dini ayrışmalardan dolayı, 2011 yılında bağımsız hale gelip Güney Sudan olarak yeni bir ülke haline gelmiştir. Yeni bir ülke olmak kolay olmadı. 2005 yılında Sudan’da iç savaş çıkmıştı ve bunun sonucunda yeni ve bağımsız bir ülke olmak istemesiyle her şey sonuçlanmıştı. Güney Sudan çok büyük bir harekette bulunarak, Birleşmiş Milletler, Afrika Birliği ve Hükumetlerarası Kalkınma Otoritesi gibi benzeri örgütlere üye olmuştur.

            Bağımsız bir ülke olmak ve ülkeyi yönetmek hiçte kolay olmamasına rağmen, Güney Sudan 2011 yılında bu yana bunu başarıyla yapmıştır. Ticari açıdan da başarılı olan Güney Sudan, ekonomik olarak çok düşük bir yerde değildir. Güney Sudan’a birçok sebep ile giden birçok kişi bulunur. Gerek çalışmak, gerekse eğitim, gerek ziyaret veya kısa bir dönem ile ülkeyi gezmeye gelenler olabiliyor. Eğer elinizde bir diplomatik pasaportu mevcut ise, vizeden muaf olarak ülkeye giriş yapabiliyorsunuz, fakat eğer ki umuma mahsus veya hizmet ya da hususi pasaportlara sahipseniz, Güney Sudan’a gitmeden önce mutlaka bir vize başvurusunda bulunmanız gerekmektedir. Bunun için de gerekli makamlardan bilgileri alabilir ve başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.

            Malum ki Güney Sudan, tek başına bir ülke olmasıyla beraber, giriş çıkış yapan vatandaşlara dikkat edilmektedir. Dolayısıyla, sadece diplomatik pasaporta sahip olan kişilere vizesiz giriş izni verilmektedir. Diğer kişilerde vize başvurularınız yaptıktan sonra ve vizelerini teslim aldıktan sonra, istedikleri zaman ülkeye girip yapabilirler. Vizenizi vaktinde almak isterseniz, her şeyin eksiksiz ve hatasız olması gerekiyor. Güney Sudan vizesi için, diğer vizelerde olduğu gibi ancak siz, yani gidecek olan kişi başvuru yapabilir. Ülkeye bir öğrenci veya çalışan olarak gidebilirsiniz ama mutlaka Güney Sudan öğrenci vizesi veya Güney Sudan çalışma vizesine sahip olmanız gerekiyor. Diplomatik bir pasaporta sahipseniz, ülkeye giriş yapmadan önce neden geldiğinizi bildirmek yeterli olacaktır.


Önemli Uyarılar

  • Güney Sudan ülkesine tüm vize başvuruları Ankara'dan yapılmaktadır.
  • Verilen randevu tarihinde şahsen gelinmesi gerekmektedir.
  • Normal (Bordo) pasaportlara vize uygulanmaktadır.
  • Hususi (Yeşil) pasaportlara vize uygulanmaktadır.
  • Hizmet (Gri) pasaportlara vize uygulanmaktadır.
  • Diplomatik (Siyah) pasaportlara vize uygulanmaktadır.

Gerekli Diğer Evraklar


Şirket Ortakları - Tüccar ve Sanayiciler
  • Pasaport (Geçerlilik süresi en az 6 ay olmalıdır.)
  • Vize Başvuru Formu.
  • 2 adet vesikalık fotoğraf. ( Arka fon beyaz ve yeni çekilmiş olmalıdır.)
  • Uçak ve otel rezervasyonu.
SGK'ya Bağlı Çalışanlar (Maaşlı)
  • Pasaport (Geçerlilik süresi en az 6 ay olmalıdır.)
  • Vize Başvuru Formu.
  • 2 adet vesikalık fotoğraf. ( Arka fon beyaz ve yeni çekilmiş olmalıdır.)
  • Uçak ve otel rezervasyonu.
Esnaf ve Sanatkarlar ile Serbest Meslek Sahipleri
  • Pasaport (Geçerlilik süresi en az 6 ay olmalıdır.)
  • Vize Başvuru Formu.
  • 2 adet vesikalık fotoğraf. ( Arka fon beyaz ve yeni çekilmiş olmalıdır.)
  • Uçak ve otel rezervasyonu.
Avukatlar - Doktorlar - Eczacılar - Diş Hekimleri - Mühendisler
  • Pasaport (Geçerlilik süresi en az 6 ay olmalıdır.)
  • Vize Başvuru Formu.
  • 2 adet vesikalık fotoğraf. ( Arka fon beyaz ve yeni çekilmiş olmalıdır.)
  • Uçak ve otel rezervasyonu.
Devlet Dairesinde Çalişanlari
  • Pasaport (Geçerlilik süresi en az 6 ay olmalıdır.)
  • Vize Başvuru Formu.
  • 2 adet vesikalık fotoğraf. ( Arka fon beyaz ve yeni çekilmiş olmalıdır.)
  • Uçak ve otel rezervasyonu.
Emekliler
  • Pasaport (Geçerlilik süresi en az 6 ay olmalıdır.)
  • Vize Başvuru Formu.
  • 2 adet vesikalık fotoğraf. ( Arka fon beyaz ve yeni çekilmiş olmalıdır.)
  • Uçak ve otel rezervasyonu.
Ev Hanımları
  • Pasaport (Geçerlilik süresi en az 6 ay olmalıdır.)
  • Vize Başvuru Formu.
  • 2 adet vesikalık fotoğraf. ( Arka fon beyaz ve yeni çekilmiş olmalıdır.)
  • Uçak ve otel rezervasyonu.
Öğrenciler
  • Pasaport (Geçerlilik süresi en az 6 ay olmalıdır.)
  • Vize Başvuru Formu.
  • 2 adet vesikalık fotoğraf. ( Arka fon beyaz ve yeni çekilmiş olmalıdır.)
  • Uçak ve otel rezervasyonu.

Konsolosluk Adresleri

Güney Sudan Konsolosluğu
Menekşeli Sok., No: 16, 1. , Levent , İstanbul
T : (0212) 281 74 41 - 42
F : (0212) 269 09 63
W : sud.istanbul@gmail.com