Çad

ÇAD

Ülke Hakkında

Çad, Orta Afrika’da, deniz kıyısı olan, fakat denize kıyısı olmayan bir kara ülkesi olmaktadır. Kuzey tarafında, Libya, batı tarafında Nijer, Nijerya ve Kamerun, güneyinde ise Orta Afrika Cumhuriyeti ve doğu tarafında Sudan’ın komşu olarak yer aldığı bir ülkedir. Ülke, adını bir zamanlar Afrika’nın en büyük ikinci gölü olarak bilinen, fakat şuanda suyun fazlasıyla çekilmiş olan Çad Gölü’nden almıştı. Bazıları, Çad için artık Afrika’nın ölü kalbi olarak ta ifade ediyor. Çad’ın en yüksek tepesi Emi Koussi Dağı olarak bilinip en büyük kenti ise, aynı zamanda ülkenin başkenti olan N’Djamena olmaktadır. Çad’ın en büyük toplumu, bir Müslüman toplumu olup Toubou adı verilmiştir, fakat birçok farklı inançlarda yaşayan toplumlar bulunur.

Çad’a gidebilmek için farklı vizeler alabilirsiniz. Bu vizeler öğrenci vizesi olabilir, turist vizesi, çalışma vizesi veya bunun yanında, ayrıca Çad ticari vizesi de alabilirsiniz. Çad’a gidebilmek için sadece bu tür vizeler değil, bu vizelerin arasında, aynı zamanda, şirket ortakları, çalışan, emekli, aile ziyareti, transit ve eğitim vize olmak üzere, yine farklı kollardan vize almanız mümkün. Çad vizesine başvurabilmek için, bütün evraklarınızın, başvurudan önce tam olması gerekmektedir. Evraklarınızın tam olması, hem size vakit kazandıracaktır, aynı zamanda kontrol için size zaman verecektir. Vizenizi nereden almak istediğinize göre, vize harç ücretleri değişmektedir. Çad vizesi için online olarak ta başvurabilirsiniz veya bizzat konsolosluğa giderek te başvurunuzu yapabilirsiniz. Online başvuru genel olarak tavsiye edilmemektedir.

İnternet üzerinden, vize için başvuru formunu bulup indirebilirsiniz ve formu doldurarak başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz, fakat başvurunuzu yapmadan önce, pasaportunuzu aldıktan sonra en az altı ay geçmiş olmasına dikkat edin. Çad vizesini alabilmek için, başvurduktan sonra en az yedi iş günü kadar beklemeniz gerekmektedir ve istisnai durumlara göre bu süreç uzayabiliyor. Bu tür durumları göz önüne alarak, bütün evraklarınızın zamanından önce hazırlanmış olması ve erken başvuru yapmanız çok önemlidir. Çad’a giriş yaparken de, pasaport ve vizenizin düzgün bir şekilde elinizde bulunması gerekir. Aksi taktirde ülkeye giriş yapmanız yasaklanabilir veya sorguya alınabilirsiniz.


Önemli Uyarılar

  • Çad ülkesine gitmek isteyen yolcuların, Paris Büyükelçiliğine başvuru yapmaları gerekmektedir.
  • Normal (Bordo) pasaportlara vize uygulanmaktadır.
  • Hususi (Yeşil) pasaportlara vize uygulanmaktadır.
  • Hizmet (Gri) pasaportlara vize uygulanmaktadır.
  • Diplomatik (Siyah) pasaportlara vize uygulanmaktadır.

Gerekli Diğer Evraklar


Şirket Ortakları - Tüccar ve Sanayiciler
  • Pasaport (Geçerlilik süresi en az 6 ay olmalıdır.)
  • Vize Başvuru Formu.
  • 2 adet vesikalık fotoğraf. ( Arka fon beyaz ve yeni çekilmiş olmalıdır.)
  • Antetli kağıda konsolosluğa hitaben dilekçe.( Gidiş amacını belirten, şirket yetkilisi tarafından ıslak kaşeli ve imzalı ingilizce olarak yazılmış vize talep dilekçesi.)
  • Sarı humma hastalığına karşı; ziyaretçinin Uluslararası Aşı Sertifikası’nın aslı.
  • Uçak ve otel rezervasyonu.
SGK'ya Bağlı Çalışanlar (Maaşlı)
  • Pasaport (Geçerlilik süresi en az 6 ay olmalıdır.)
  • Vize Başvuru Formu.
  • 2 adet vesikalık fotoğraf. ( Arka fon beyaz ve yeni çekilmiş olmalıdır.)
  • Antetli kağıda konsolosluğa hitaben dilekçe.( Gidiş amacını belirten, şirket yetkilisi tarafından ıslak kaşeli ve imzalı ingilizce olarak yazılmış vize talep dilekçesi.)
  • Sarı humma hastalığına karşı; ziyaretçinin Uluslararası Aşı Sertifikası’nın aslı.
  • Uçak ve otel rezervasyonu.
Esnaf ve Sanatkarlar ile Serbest Meslek Sahipleri
  • Pasaport (Geçerlilik süresi en az 6 ay olmalıdır.)
  • Vize Başvuru Formu.
  • 2 adet vesikalık fotoğraf. ( Arka fon beyaz ve yeni çekilmiş olmalıdır.)
  • Antetli kağıda konsolosluğa hitaben dilekçe.( Gidiş amacını belirten, şirket yetkilisi tarafından ıslak kaşeli ve imzalı ingilizce olarak yazılmış vize talep dilekçesi.)
  • Sarı humma hastalığına karşı; ziyaretçinin Uluslararası Aşı Sertifikası’nın aslı.
  • Uçak ve otel rezervasyonu.
Avukatlar - Doktorlar - Eczacılar - Diş Hekimleri - Mühendisler
  • Pasaport (Geçerlilik süresi en az 6 ay olmalıdır.)
  • Vize Başvuru Formu.
  • 2 adet vesikalık fotoğraf. ( Arka fon beyaz ve yeni çekilmiş olmalıdır.)
  • Antetli kağıda konsolosluğa hitaben dilekçe.( Gidiş amacını belirten, şirket yetkilisi tarafından ıslak kaşeli ve imzalı ingilizce olarak yazılmış vize talep dilekçesi.)
  • Sarı humma hastalığına karşı; ziyaretçinin Uluslararası Aşı Sertifikası’nın aslı.
  • Uçak ve otel rezervasyonu.
Devlet Dairesinde Çalişanlari
  • Pasaport (Geçerlilik süresi en az 6 ay olmalıdır.)
  • Vize Başvuru Formu.
  • 2 adet vesikalık fotoğraf. ( Arka fon beyaz ve yeni çekilmiş olmalıdır.)
  • Antetli kağıda konsolosluğa hitaben dilekçe.( Gidiş amacını belirten, şirket yetkilisi tarafından ıslak kaşeli ve imzalı ingilizce olarak yazılmış vize talep dilekçesi.)
  • Sarı humma hastalığına karşı; ziyaretçinin Uluslararası Aşı Sertifikası’nın aslı.
  • Uçak ve otel rezervasyonu.
Emekliler
  • Pasaport (Geçerlilik süresi en az 6 ay olmalıdır.)
  • Vize Başvuru Formu.
  • 2 adet vesikalık fotoğraf. ( Arka fon beyaz ve yeni çekilmiş olmalıdır.)
  • Antetli kağıda konsolosluğa hitaben dilekçe.( Gidiş amacını belirten, şirket yetkilisi tarafından ıslak kaşeli ve imzalı ingilizce olarak yazılmış vize talep dilekçesi.)
  • Sarı humma hastalığına karşı; ziyaretçinin Uluslararası Aşı Sertifikası’nın aslı.
  • Uçak ve otel rezervasyonu.
Ev Hanımları
  • Pasaport (Geçerlilik süresi en az 6 ay olmalıdır.)
  • Vize Başvuru Formu.
  • 2 adet vesikalık fotoğraf. ( Arka fon beyaz ve yeni çekilmiş olmalıdır.)
  • Antetli kağıda konsolosluğa hitaben dilekçe.( Gidiş amacını belirten, şirket yetkilisi tarafından ıslak kaşeli ve imzalı ingilizce olarak yazılmış vize talep dilekçesi.)
  • Sarı humma hastalığına karşı; ziyaretçinin Uluslararası Aşı Sertifikası’nın aslı.
  • Uçak ve otel rezervasyonu.
Öğrenciler
  • Pasaport (Geçerlilik süresi en az 6 ay olmalıdır.)
  • Vize Başvuru Formu.
  • 2 adet vesikalık fotoğraf. ( Arka fon beyaz ve yeni çekilmiş olmalıdır.)
  • Antetli kağıda konsolosluğa hitaben dilekçe.( Gidiş amacını belirten, şirket yetkilisi tarafından ıslak kaşeli ve imzalı ingilizce olarak yazılmış vize talep dilekçesi.)
  • Sarı humma hastalığına karşı; ziyaretçinin Uluslararası Aşı Sertifikası’nın aslı.
  • Uçak ve otel rezervasyonu.

Konsolosluk Adresleri

Çad Konsolosluğu
Mahir İz Cd. No:30, Üsküdar , İstanbul
T : 0216 474 71 60
W : mehmet.cengiz@cengiz.com.tr